Розроблення приводу двохвального лопатевого змішувача - Корендюгін, Віталій Юрійович; Korendiuhin, Vitalii Yuriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Робота складається з вступу, технологічної, конструкторської та економічної частин, розділу охорони праці. Приводяться література та додаток. Об’єкт дослідження – двохвальний лопатевий змішувач для приготування сухих будівельних сумішей. Предмет дослідження – розрахунок та проектування привода двохвального лопатевого змішувача для приготування сухих будівельних сумішей. Метою бакалаврської роботи є розроблення конструкції привода двохвального лопатевого змішувача для приготування сухих будівельних сумішей. В представленій бакалаврській роботі мова йде про технологічне обладнання для виробництва сухих сумішей, зокрема їх змішування. Якість кінцевого продукту, виготовленого із застосуванням сипких сумішей, безпосередньо залежить як від властивостей самої суміші, так і від технологічного процесу її обробки. Важливими чинниками є якість кожного складника суміші (компонента), його чистота, ступінь дисперсності, а також точність дозування за масою чи об’ємом. Ключову роль у формуванні якісної суміші відіграє процес змішування. Саме рівномірний розподіл складників по всьому об’єму, незалежно від їхньої частки в загальній масі, забезпечує однорідність матеріалу. Цей показник є вирішальним для досягнення стабільних властивостей суміші та, відповідно, високої якості кінцевого виробу. В технологічній частині описано типи сумішей сухих сипких речовин, особливості процесу змішування сипких сухих речовин, технологічне обладнання для змішування, принцип роботи найпоширеніших видів змішувачів. В конструкторській частині описано конструкцію розроблюваного двохвального лопатевого змішувача, визначено його основні параметри, розраховано привод змішувача для виготовлення сипучих сумішей, визначено геометричні, кінематичні та силові параметри пасової передачі приводу. Також розраховано економічний ефект від впровадження змішувача у виробництво, розроблено заходи з охорони праці при роботі зі змішувачем. В графічній частині проекту приведені: загальний вид змішувача, поперечний розріз бункера, редуктор приводу, деталювання елементів приводу, специфікації до складальних креслень. Ключеві слова: змішувач, привід, двохлопатевий, пасова передача, бункер, сипка суха суміш, змішування, редуктор.

The work consists of an introduction, technological, design and economic parts, a section on labor protection. Literature and appendix are provided. The object of research is a twin-shaft paddle mixer for the preparation of dry building mixtures. The subject of the study is the calculation and design of the drive of a two-shaft paddle mixer for the preparation of dry building mixtures. The purpose of the bachelor's thesis is to develop the design of the drive of a twin-shaft paddle mixer for the preparation of dry building mixtures. The presented bachelor's thesis deals with technological equipment for the production of dry mixes, in particular their mixing. The quality of the final product made using bulk mixtures directly depends on both the properties of the mixture itself and the technological process of its processing. Important factors are the quality of each component of the mixture, its purity, degree of dispersion, and the accuracy of dosing by weight or volume. The mixing process plays a key role in the formation of a high-quality mixture. It is the uniform distribution of the components throughout the volume, regardless of their proportion in the total mass, that ensures the homogeneity of the material. This indicator is crucial for achieving stable mixture properties and, consequently, high quality of the final product. The technological section describes the types of dry bulk mixtures, features of the process of mixing dry bulk substances, mixing equipment, and the principle of operation of the most common types of mixers. The design part describes the design of the developed twin-shaft paddle mixer, defines its main parameters, calculates the mixer drive for the manufacture of bulk mixtures, and determines the geometric, kinematic, and power parameters of the drive belt transmission. The economic effect of the introduction of the mixer into production was also calculated, and labor protection measures were developed for working with the mixer. The graphic part of the project contains: a general view of the mixer, a cross section of the hopper, a drive gearbox, details of the drive elements, specifications for assembly drawings.
Development of a drive for a twin-shaft paddle mixer
Keywords: 6.133.00.00; mixer; drive; two-blade; belt drive; hopper; bulk dry mix; mixing; gearbox