Синтез деяких амінопохідних пентацикло[6.3.0.02,6.03,10.05,9]-ундекана (D3-трисгомокубана) - Склярова, Г. С.; Мішура, А. М.; Шамота, Т. В.; Дубина, Д. М.; Родіонов, В. М.; Фокін, А. А. (Видавництво Львівської політехніки, 2011)
Перегрупуванням пентацикло[5.4.0.02,6.03,10.05,9]ундека- 8,11-діона (дикетона Куксона) в суміші хлорсульфонової кислоти з хлороформом з подальшим гідролізом отримана суміш 6-хлор-7-гідрокси- і 6,7-дихлорпентацикло[6.3.0.02,6.03,10.05,9]ундекан-4-она, яка реакцією з етиленгліколем переведена в суміш відповідних 4-етиленкеталів. Суміш кеталів було відновлено в системі літій-t-BuOH в ТГФ до 4-етиленкеталів пентацикло[6.3.0.02,6.03,10.05,9]ундекан-4- ону і 7-гідроксипентацикло[6.3.0.02,6.03,10.05,9]ундекан-4-она,які були розділені за допомогою колоночної хроматографії на силікагелі. 4-Етиленкеталь пентацикло[6.3.0.02,6.03,10.05,9]- ундекан-4-она було гідролізовано нагріванням в 10% сірчаній кислоті в присутності ТГФ до пентацикло[6.3.0.02,6.03,10.05,9] ундекан-4-она. З пентацикло[6.3.0.02,6.03,10.05,9] ундекан-4-она одержували пентацикло[6.3.0.02,6.03,10.05,9]ундецил-4-амін за стандартними методиками через відповідний каркасний оксим. 4-Етиленкеталь 7-гідроксипентацикло[6.3.0.02,6.03,10.05,9]ундекан-4-она гідролізували в аналогічних умовах до 7-гідроксипентацикло[6.3.0.02,6.03,10.05,9]ундекан-4-она, який є зручною вихідною сполукою для синтезу 7-(гідроксиіміно)пентацикло[6.3.0.02,6.03,10.05,9]ундекан-4-олу, 7- амінопентацикло[6.3.0.02,6.03,10.05,9]ундекан-4-олу.
Keywords: D3-трисгомокубан; дикетон Куксона; ен- тацикло[6.3.0.02,6.03,10.05,9]ундекан-4-он; 7-гідроксипентацик- ло[6.3.0.02,6.03,10.05,9]ундекан-4-он; пентацик- ло[6.3.0.02,6.03,10.05,9]ундецил-4-амін; 7-амінопентацик- ло[6.3.0.02,6.03,10.05,9]ундекан-4-ол