Вплив розташованих після радіального вентилятора елементів на роботу вентиляційної системи - Жуковський, С. С.; Гулай, Б. І. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2010)
Подано рекомендації щодо встановлення різних елементів після нагнітального патрубка радіального вентилятора, а саме дифузорів (плоских симетричних та несиметричних, пірамідальних та пірамідально-східчастих), переходів, відводів, а також їх взаєморозташування. Проаналізовано вплив цих елементів на роботу вентиляційної системи. Акцентовано увагу на використанні дифузорів з різними геометричними параметрами, а також зроблений їх порівняльний аналіз, з визначенням оптимальних значень їх показника дифузорності, довжини і кутів розкриття. The article provides recommendations concerning installation of different elements after injection nozzle of radial fan, namely diffusers (flat symmetric and asymmetric, pyramid shaped and pyramidally stepwise), junctions, elbows and their reciprocal disposition. The impact of these elements on ventilation system operation is analyzed. It is also emphasized on the usage of diffusers with various geometric parameters; theirs comparative analysis is made, defining an optimal value of their diffusive index, length and angles of disclosure.
Keywords: вентиляційна система; радіальний ветилятор; нагнітальний патрубок; елемент; ефективність роботи; параметри; дифузор; повітропровід; швидкість потоку; втрати тиску; ventilation system; radial fan; injection nozzle; element; operation efficiency; parameters; diffuser; air duct; flow velocity; pressure losses