Синтез та дослідження властивостей нових олігопероксидних металокомплексів D-елементів другої групи - Солод, М. І.; Мітіна, Н. Є.; Хом’як, С. В.; Заіченко, О. С. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2008)
Синтезовано та досліджено розчинність, колоїдно-хімічні властивості та віскозиметрію нових олігопероксидних металокомплексів Цинку, Кадмію та Ртуті з лігандом на основі гетерофункціональних кополімерів 2-трет-бутилперокси–2-метил–5-гексен-3-іну. Виявлено вплив природи катіону металу на вигляд ізотерм поверхневого натягу та адсорбцію молекул, отриманих металокомплексів на поверхні, та залежність властивостей одержаних зразків олігомерних хелатів від співвідношення кополімер: сіль d-металу другої групи при синтезі сполук. Ці властивості дають змогу говорити про можливість застосовування ряду полімерних металокомплексів металів другої групи як низькотемпературні ініціатори в процесах емульсійної полімеризації. The novel zinc, cadmium and mercury metal bonded complexes with ligand on the basis of heterofunctional copolymers of 2-tert. butyl peroxy-2-methyl-5 hexeene-3-ine have been synthesized. There was research elaborated into solubility, colloid-chemical properties and physiological activity of these olygoperoxide metal bonded complexes obtained. During the investigations the impact of the metal cations’ nature on type of surface tension isotherms and on adsorption of the metal complexes’ molecules on the surface have been shown up. Furthermore the dependence of properties of oligomeric chelats’ samples obtained on ratio copolymer: the salt of d-metal of the 2nd group at the time of the synthesis has been also thoroughly investigated. The characteristics previously mentioned allow to affirm that the raw of polymeric metal bonded complexes of the metals of the 2nd group can be applied as lowtemperature initiators in the processes of emulsion.