FA → МА + термоіндуковані перетворення у кристалах СаF2–Ме+ - Чорній, З. П.; Качан, С. І.; Щур, Г. О.; Салапак, В. М.; Дубельт, С. П. (Видавництво Державного університету “Львівська політехніка”, 2000)
Досліджено FА→(F2+)А-перетворення центрів забарвлення в кристалах CaF2-Ме+ (Ме+=Li+, Na+, K+, Rb+), опромінених Х-променями при Т = 80 К. Показано, що утворення МА +-центрів відбувається двостадійно. На низькотемпературній стадії МА +-центри утворюються внаслідок FА(1)→(F2+)А-перетворень, а на високотемпературній – в результаті захоплення FА-центрами рухливих аніонних вакансій. The FA → (F2+)A conversions of coloration centers in CaF2-Me+(Me+ = Li+, Na +, K+, Rb+ ) crystals, X-irradiated in temperature T = 80 K have been researched. It is shown that creation of MA +-centers occures in two stages. The MA+-centers come into existence because of FA(1) → (F2+)A conversions during the low-temperature stage and in consequence of capture of the movable anion vacancies by FA-center during the high-temperature stage.