Гідрохімічний синтез тонких плівок цинку селеніду (ZnSe) в присутності натрію гідроксиду та їхні властивості - Созанський, М. А.; Шаповал, П. Й.; Чайківська, Р. Т.; Стаднік, В. Є.; Ятчишин, Й. Й. (Видавництво Львівської політехніки, 2016)
Тонкі плівки цинку селеніду (ZnSe) синтезовано з водного розчину натрію гідроксиду на скляних підкладках. Методом інверсійної вольтамперометрії встановлено вплив концентрації вихідної цинк-вмісної солі, комплексуючого реагенту натрію гідроксиду, іонів Селену та гідразину гідрату на масу Цинку в плівках ZnSe за різної тривалості і температури осадження. На основі отриманих даних оптимізовано умови синтезу тонких плівок цинку селеніду. Досліджено структуру, оптичні властивості, морфологію поверхні, атомний склад, товщину отриманих плівок ZnSe. Zinc selenide (ZnSe) thin films were synthesized on glass substrates from an aqueous solution of sodium hydroxide. The concentration effect of zinc-containing salt, comlexing agent of sodium hydroxide, selenium and hydrazine hydrate on the zinc mass in ZnSe films was set at various deposition time and temperature by the stripping voltammetry method. The synthesis conditions of zinc selenide thin films were optimised. The crystal structure, optical properties, surface morphology, atomic composition, thickness of obtained ZnSe films were studied.
Hydrochemical synthesis of zinc selenide (ZnSe) thin films at the presence of sodium hydroxide and their properties
Keywords: цинку селенід; плівка; хімічне осадження; морфологія поверхні; інверсійна вольтамперометрія; zinc selenide; film; chemical deposition; surface morphology; stripping voltammetry