Контроль процесу обробки манікюрних інструментів у салонах краси - Дребот, Ольга Михайлівна; Drebot, Olha Mykhailivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У дипломній роботі досліджено питання забезпечення ефективного контролю процесу обробки манікюрних інструментів у салонах краси з метою попередження інфекційних ризиків та дотримання норм. У першому розділі проаналізовано класифікацію інструментів, нормативно-правову базу та основні етапи і методи їх обробки. Другий розділ присвячено огляду сучасного обладнання для стерилізації, оцінці його ефективності, а також питанням метрологічного контролю та управління ризиками, пов’язаними з порушенням стерильності. У третьому розділі запропоновано методику впровадження системи контролю якості обробки інструментів у салонах краси, а також розроблено документацію для ведення обліку процедур дезінфекції та стерилізації. У четвертому розділі проведено повний розрахунок витрат, визначено договірну ціну, очікуваний прибуток та здійснено оцінку наукової й технічної ефективності виконаного дослідження Робота має практичну спрямованість і може бути використана адміністраторами, майстрами та власниками салонів краси для вдосконалення системи санітарного контролю та забезпечення безпечних умов надання послуг.

This thesis explores modern approaches to ensuring the sterility of manicure instruments in beauty salons. It examines the main stages of instrument processing: disinfection, pre-sterilization cleaning, and sterilization, as well as methods of metrological control of the equipment used. Particular attention is given to the effectiveness of various types of sterilizers, including dry-heat ovens, autoclaves, and ultrasonic cleaners, along with an analysis of their compliance with regulatory standards. The work provides recommendations for implementing a quality control system for instrument processing, organizing documentation of sterilization procedures, and utilizing specialized software for safety monitoring. A review of current legal and regulatory frameworks is conducted, and prospects for their improvement are identified, taking into account international experience. The findings of the research can be applied in beauty salon operations to enhance client safety, minimize the risk of infection, and ensure a high level of service quality.
Control of the process of processing manicure tools in beauty salons
Keywords: 6.152.00.00