Інформаційна система озвучення україномовного тексту на основі методів NLP та машинного навчання - Бєлоусов, Ілля; Чирун, Любомир; Чирун, Софія; Будз, Ігор; Власенко, Ольга; Bielousov, Illia; Chyrun, Lyubomyr; Chyrun, Sofia; Budz, Ihor; Vlasenko, Olha (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Під час дослідження розроблено інформаційну систему озвучення україномовного тексту на основі методів NLP та машинного навчання. Створена інформаційна система реалізована у виг- ляді десктоп-додатка, який дає змогу здійснювати озвучення україномовного тексту Створення системи охоплювало всі стадії розроблення програмного забезпечення: процес проєктування, процес реалізації та процес тестування. Щоб обґрунтувати доцільність створення такої системи, ми проаналізували вже наявні програмні рішення на ринку, їхні переваги та недоліки, які ураховували, створюючи нову систему. Під час системного аналізу системи сформовано дерево цілей, дерево рішень та наведено приклади контекстних діаграм із декомпозицією процесів. Одним із етапів оформлення економічної частини, де проаналізовано бюджет, потрібний для реалізації системи, розраховано усі витрати на податки та адміністративні витрати, також проаналізовано стратегії розвитку та вибрано стратегію розвитку продукту із супутніми рішеннями та стратегію розвитку продукту. Після цього надано оцінку доцільності створення проєктованої системи, її окупності та прибутку. Об’єкт дослідження – процес системи озвучення україномовного тексту на основі методів NLP та машинного навчання. Предмет дослідження – методи та засоби процесу системи озвучення україномовного тексту на основі методів NLP та машинного навчання. Метою дослідження є створення інформаційної системи озвучення україномовного тексту на основі методів NLP та машинного навчання. Результат роботи – готова до реалізації інформаційна система озвучення україномовного тексту на основі методів NLP та машинного навчання. Здійснено аналітичний огляд літературних та онлайн-джерел, що стосуються теми озвучення україномовного тексту на основі методів NLP та машинного навчання, системний аналіз об’єкта дослідження, аналіз та вибір програмних засобів для реалізації системи, практичну реалізацію системи, економічне обґрунтування діяльності впровадження систем.

During the research, an information system for voicing Ukrainian-language text was developed based on NLP and machine learning methods. The created information system is implemented in the form of a desktop application, which allows the process of voicing the Ukrainian-language text. The created system included all stages of software development: the design process, the implementation process, and the testing process. For the feasibility of creating this system, already existing software solutions on the market were analysed, their advantages and disadvantages were listed, which were subsequently taken into account to create a new system. During the system analysis of the system, a goal tree, a decision tree, and examples of context diagrams with process decomposition are given. One of the stages of the design of the economic part, where the budget that will be spent on the implementation of the system is analysed, all tax and administrative costs are calculated, development strategies are also analysed and the development strategy of the existing product with accompanying solutions and the product development strategy are selected. After that, an assessment was made for the feasibility of creating the designed system, it’s payback and profit. The object of the research is the process of the voiceover system of the Ukrainian-language text based on NLP and machine learning methods. The subject of the research is the methods and means of the Ukrainian-language text voicing system process based on NLP and machine learning methods. The purpose of the research is to create an information system for voicing Ukrainian- language text based on NLP and machine learning methods. The result of the work is a ready-to- implement information system for voicing Ukrainian-language text based on NLP and machine learning methods, an analytical review of literary and online sources related to the topic of voicing Ukrainian- language text based on NLP and machine learning methods, a systematic analysis of the research object, analysis and selection of software tools for system implementation, practical implementation of the system, economic justification of system implementation activities.
Information system for ukrainian text voiceover based on NLP and machine learning methods
Keywords: інформаційна система; NLP; україномовний текст; машинне навчання; озвучення тексту; information system; NLP; Ukrainian-language text; machine learning; text voiceover; 004.9