Tapered bubble column using pseudoplastic non-newtonian liquids – empirical correlation for pressure drop - Jana, Sumit Kumar; Das, Sudip Kumar (Lviv Politechnic Publishing House, 2017)
Проведені експериментальні дослідження з втрат тиску на тертя в двох конусоподібних барботажних колонах з використанням неньютонівських псевдопластичних рідин. Визначено вплив кута конусності на втрати тиску на тертя. Розроблено емпіричну кореляцію для передбачення втрат тиску в залежності від різних параметрів системи. Встановлено, що кореляція є в межах статистично прий- нятної похибки.

Experimental studies on the frictional pressure drop in two tapered bubble columns using non-Newtonian pseudoplastic liquid have been reported. The effects of taper angle on frictional pressure drop have been investigated. Empirical correlation has been developed for the prediction of the frictional pressure drop as a function of various measurable parameters of the system. The correlation is statistically acceptable.
Конічна барботажна колона з використанням псевдопластичних неньютонівських рідин – емпірична кореляція для втрати тиску
Keywords: барботажна колона; неньютонівські рідини; втрати тиску; bubble column; non-Newtonian liquid; pressure drop