Пороговий сенсор температури на базі ефекту холестерико-нематичного переходу - Готра, О.; Микитюк, З.; Фечан, А.; Черпак, В. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2003)
Досліджено температурні залежності значень критичної напруги холестерико-нематичного переходу для немато-холестеричних сумішей на базі серійного нематичного рідкого кристшш СЖК-1 з домішкою сильно полярного нематичного рідкого кристшш бороксан та немезогенною оптично-активною домішкою ВІХН-3. Отримані результати дають змогу запропонувати конструкцію порогового сенсора температури. Принцип дії такого сенсора грунтується на зміні прозорості рідкокристалічної комірки під дією температури за стшіої напруги. Исследованы температурные зависимости величины критического напряжения холестерико-нематического перехода для немато-холестерических смесей на базе нематического жидкого кристшша СЖК-1 с примесью сильно полярного нематического жидкого кристшша бороксан и немезогенной оптически-активной примеси ВИХН-3. Полученные результаты дают возможность предложить конструкцию порогового сенсора температуры. Принцип работы такого сенсора базируется на изменении прозрачности жидкокристшшической ячейки под действием температуры при постоянном напряжении. The investigation of temperature dependences of cholesteric-nematic transition threshold voltage for nematic- cholesteric mixture on base of serial nematic liquid crystal SGK-1 with strong polar nematic liquid crystal horoxan and nonmesogenic optical active dopant VIHN-3 was carried out. The obtained results give a possibility to propose a threshold temperature sensors construction. The principle of sensor functioning based on transparency changing of liquid crystal cell at constant applied voltage.