Earth’s figure changes – geodynamic factor of stressed-deformed litosphere state - Церклевич, А. Л.; Шило, Є. О.; Шило, О. М.; Tserklevych, A. L.; Shylo, Ye. O.; Shylo, O. M. (Lviv Polytechnic Publishing House, 2019)
Мета цієї роботи – показати, як у процесі еволюційного саморозвитку планети в результаті дії гравітаційно-ротаційних та ендогенних сил відбувається перерозподіл мас, що приводить до трансформації фігури літосфери від сфери до двовісного та тривісного еліпсоїдів і навпаки, зміни сплющеності та переміщення полюса в геологічному часі. Визначити деформації фігури літосфери внаслідок переорієнтації полюса фігури. Методика. Фігура поверхні літосфери геометрично повернута відносно фігури геоїда і в геологічному часі орієнтація цих фігур і параметри еліпсоїдів, які їх апроксимують, змінювались. Таке розміщення фігури літосфери і фігури геоїда може створювати напруження, яке направлене на приведення розподілу мас літосфери у відповідність з фігурою геоїда. Обчислення параметрів двовісного і тривісного еліпсоїдів виконувалося на основі даних цифрової моделі поверхні Землі ETOPO1. Для моделювання трансформації фігури Землі і оцінки впливу її переорієнтації на напружено-деформований стан літосфери в далекі геологічні епохи використані дані цифрового моделювання рельєфу paleoDEM, отримані в роботі К. Скотези і Н. Врайта. Результати. Обчислені параметри двовісного і тривісного еліпсоїдів на фіксовані моменти геологічного часу. Проведений порівняльний аналіз результатів зміни фігури Землі за paleoDEM та створеними на основі растрових зображень ЦМР, побудованими за палеогеологічними даними Р. Блекі і К. Скотези. Наведені формули для обчислення зміщень і деформацій, які пов’язані з трансформацією фігури і орієнтацією верхньої оболонки планети. Приведена інтерпретація отриманих результатів досліджень планетарної динаміки фігури літосфери Землі та глобального деформаційного стану. Наукова новизна. Отримані характеристики напружено-деформаційного стану літосфери Землі за даними моделювання геопалеоре- конструкцій в геологічному часі. Така інтерпретація ролі гравітаційно-ротаційних сил у формуванні глобального поля деформацій і напружень як наслідок трансформації фігури поверхні літосфери Землі. Практична значущість. Подані результати будуть використовуватись у подальших дослідженнях, які спрямовані на вивчення планетарних характеристик нашої планети, динаміки їх змін у часі та глобального напружено-деформованого стану.

The purpose of this work is to show how redistribution of masses occurs as a result of gravityrotational and endogenous forces in the evolutionary self-development of the planet, which leads to the transformation of the lithosphere from the sphere to the biaxial and then to triaxial ellipsoid, and vice versa; and changes in compression and the movement of the pole in geological time. Determine the deformation of the figure of the lithosphere due to the reorientation of the figure’s pole. Methodology. The figure of the lithospheric surface is geometrically rotated relative to the figure of the geoid. The orientation of these figures and the parameters of the ellipsoids that approximate them, have changed during the geological time. Such placement of the lithospheric figure and of the geoid figure can create a stress aimed at bringing the distribution of the lithosphere masses into conformity with the figure of the geoid. The calculation of the parameters of biaxial and triaxial ellipsoids was performed based on the data of the digital Earth surface model ETOPO1. Data from the digital modeling of the paleoDEM relief, obtained in the work of K. Skotese and N. Wright have been used for modelling the transformation of the Earth’s figure and in the estimation of the impact of its reorientation on the stress-strain state of the lithosphere in the ancient geological epochs. Results The parameters of biaxial and triaxial ellipsoids were calculated for fixed moments of geological time. A comparative analysis of the results of changes in the Earth’s figure for paleoDEM and created on the basis of raster images of DSMs, built on palaeogeological data by R. Blakey and K. Skotese, were carried out. The formulas for calculation of displacements and deformations, which are related to the transformation of the figure and the orientation of the upper shell of the planet, are given. The interpretation of the research results of planetary dynamics of the Earth’s lithosphere figure and the global deformation state are presented. Scientific novelty. The characteristics of the deformation state of the Earth’s lithosphere according to modeling of geopaleo-reconstruction in geological time are obtained. Given is the interpretation of the role of gravity-rotational forces in the formation of the global field of stress and the transformation of the lithospheric figure. Practical significance. The results will be used in further researches aimed at studying the planetary characteristics of our planet, the dynamics of its changes in time, and the global tension.
Зміни фігури землі – геодинамічний фактор напружено-деформованого стану літосфери
Keywords: двовісний і тривісний еліпсоїд; цифрова модель рельєфу поверхні літосфери Землі; напружений стан літосфери; дилатація; деформація зсуву; biaxial and triaxial ellipsoid; digital model of the relief of the Earth’s lithosphere surface; stress state of the lithosphere; dilatation; displacement deformation; 550.311