Degradation oxirane ring kinetics of epoxidized palm kernel oil- based crude oleic acid - Jalil, Mohd Jumain; Jamaludin, Siti Khatijah; Daud, Ahmad Rafizan Mohammad (Lviv Politechnic Publishing House, 2018)
Для одержання епоксидованої олеїнової кислоти проведено її епоксидування з використанням in situ пероксимурашиної кислоти (HCOOOH). Пероксимурашину кислоту одержано внаслідок змішування мурашиної кислоти (як кисневого носія) та пероксиду водню (як донора кисню). Встановлено, що епоксидне кільце є дуже реакційним, особливо в присутності кислоти, що дає можливість використовувати епоксид для синтезу інших сполук. Показано, що найбільш ймовірною побічною реакцією, яка виникає при епоксидуванні in situ, є реакція оксиранового кільця з мурашиною кислотою, що призводить до утворення побічних продуктів діола та α- гліколю. Досліджено розклад оксирану епоксиду та встановлено, що реакція є першого порядку щодо оксирану та другого порядку – щодо мурашиної кислоти.

The epoxidation of oleic acid was carried out by using in situ generated performic acid (HCOOOH) to produce epoxidized oleic acid. Performic acid was formed by mixing formic acid (as oxygen carrier) and hydrogen peroxide (as oxygen donor). The epoxide ring is very reactive, especially in the presence of acidic condition making the epoxide a suitable intermediate for synthesis of other chemicals. The most likely side reaction that occurred in the in situ epoxidation is the reaction of oxirane ring with formic acid, which led to formation of diol and a-glycol as side products. Oxirane cleavage of the epoxide was studied and suggests first order in oxirane concentration and second order with respect to formic acid.
Кінетика розкладу оксиранового кільця олеїнової кислоти на основі епоксидованої кісточкової пальмової олії
Keywords: олеїнова кислота; епоксидація; розклад; пальмова олія; oleic acid; epoxidation; degradation; palm oil