Construction of Open-Loop Electromechanical System Fundamental Matrix and Its Application for Calculation of State Variables Transients - Лозинський, Орест; Білецький, Юрій; Лозинський, Андрій; Мороз, Володимир; Каша, Лідія; Lozynskyy, Orest; Biletskyi, Yuriy; Lozynskyy, Andriy; Moroz, Volodymyr; Kasha, Lidiya (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
У статті розглянуто методи обчислення перехідної матриці динамічної системи, які ґрунтуються на представленні фундаментальної матриці матричною експонентою та на використанні сигнального графа системи. Показані переваги обчислення перехідної матриці стану на основі використання сигнального графа. Продемонстровано застосування цих методів для знаходження перехідної матриці на прикладі простої електромеханічної системи. Показано, що вираз для перехідної матриці як матричної експоненти повністю відповідає виразу, що знайдений за допомогою оберненої матриці та на основі використання сигнального графа. Знайдену таким чином фундаментальну матрицю динамічної системи як матричну експоненту можна використовувати для аналізу процесів у системі, яка описується диференціальними рівняннями з цілочисельними похідними. Також розглянуто формування фундаментальної матриці для аналізу процесів у системі, яка описується рівняннями з дробовими похідними. Показано, що опис процесів у системах із дробовими похідними на основі фундаментальної матриці та представлення дробової похідної у формі Caputo-Fabrizio дає можливість досліджувати перехідні процеси координат без наближень в описі дробової похідної.

The article considers the methods of calculating the transition matrix of a dynamic system, which is based on the transient matrix representation by the matrix exponent and on the use of the system signal graph. The advantages of the transition matrix calculating using a signal graph are shown. The application of these methods to find the transition matrix demonstrated on the simple electromechanical system example. It is shown that the expression for the transition matrix as a matrix exponent completely corresponds to the expression found by means of the inverse matrix and based on the use of the signal graph. The transient matrix of a dynamical system thus found as a matrix exponent can be used to analyze processes in a system that is described by differential equations with integer derivatives. The formation of a transient matrix for the analysis of system processes, which is described by equations with fractional derivatives, is also considered. It is shown that the description of processes in systems with fractional derivatives based on the transient matrix and the representation of the fractional derivative in the form of Caputo-Fabrizio makes it possible to study coordinate transients without approximations in the description of the fractional derivative.
Формування фундаментальної матриці відкритої електромеханічної системи і її застосування для розрахунку часових процесів змінних стану
Keywords: дробові похідні; електромеханічні системи; лінійні системи; опис у просторі станів; перехідна матриця стану; теорія автоматичного керування; control theory; electromechanical system; fractional derivative; linear system; state representation; transient matrix