Еволюція жіночого лідерства в дипломатії: від стереотипів до рівноправної участі - Дуриба, Вікторія Романівна; Duryba, Viktoriia Romanivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Робота присвячена аналізу розвитку жіночого лідерства у дипломатії та його переходу від соціальних обмежень до рівноправної участі у міжнародних процесах. У розділі I розглянуто теоретичні основи лідерства, його стилі та особливості політичного застосування. Визначено ключові аспекти гендерної рівності у міжнародних відносинах та її вплив на дипломатичну діяльність жінок. У розділі II досліджено історичні етапи інтеграції жінок у дипломатію та бар’єри, що стримували їхню присутність. Описано період, коли дипломатія була виключно чоловічою сферою, а також поступові зміни, що привели до визнання жінок у міжнародній політиці. Проаналізовано боротьбу за права у ХХ столітті та сучасні проблеми, включаючи гендерні стереотипи, явище «скляної стелі» та кадрові обмеження. Розділ III зосереджений на внеску видатних жінок-дипломатів у міжнародні відносини та механізмах підтримки гендерної рівності. Окреслено успішні підходи до розширення жіночого представництва у міжнародних організаціях, таких як ООН та ЄС, а також перспективи впровадження феміністичної дипломатії. У ході дослідження встановлено, що попри позитивні зміни, жінки все ще стикаються із системними бар’єрами. Визначено необхідність комплексного підходу до кадрових реформ, зміцнення міжнародних норм рівності та боротьби зі стереотипами. Результати роботи підтверджують, що подальше розширення ролі жінок у дипломатії потребує цілеспрямованих змін у структурі міжнародних відносин.

This study focuses on analyzing the development of female leadership in diplomacy and its transition from social constraints to equal participation in international processes. Chapter I examines the theoretical foundations of leadership, its styles, and the specifics of political application. Key aspects of gender equality in international relations and its impact on women's diplomatic activity are outlined. Chapter II explores the historical stages of women's integration into diplomacy and the barriers that hindered their presence. The period when diplomacy was exclusively a male domain is described, as well as the gradual changes that led to the recognition of women in international politics. The study analyzes the struggle for women's rights in the 20th century and contemporary challenges, including gender stereotypes, the «glass ceiling» phenomenon, and career restrictions. Chapter III focuses on the contributions of prominent female diplomats to international relations and mechanisms supporting gender equality. Successful approaches to expanding women's representation in international organizations such as the UN and EU are highlighted, alongside the prospects of implementing feminist diplomacy. The research findings establish that despite positive changes, women still face systemic barriers. The necessity of a comprehensive approach to personnel reforms, strengthening international equality norms, and combating stereotypes is emphasized. The results confirm that further expansion of women's role in diplomacy requires targeted changes in the structure of international relations.
Evolution of Female Leadership in Diplomacy: from Stereotypes to Equal Participation
Keywords: 6.291.00.02; жіноче лідерство; дипломатія; гендерна рівність; міжнародні відносини; політичні бар’єри; правові механізми; соціальні трансформації; women's leadership; diplomacy; gender equality; international relations; political barriers; legal mechanisms; social transformations