Assessment of landslide hazard risks on the example of the land cadastre of Kosiv district - Касіянчук, Дмитро; Штогрин, Людмила; Kasiyanchuk, Dmytro; Shtohryn, Liudmyla (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Метою досліджень, які висвітлені у цій статті, є аналіз зсувної небезпеки через оцінку впливу природної складової факторів на землекористування у межах Косівського району Івано-Франківської області. Зростання кількості негативних наслідків від розвитку зсувних процесів у межах території дослідження, та у Карпатському регіоні України зокрема, потребує створення нових підходів в оцінці земельних ресурсів та формуванні цивільного будівництва, з метою зменшення негативних наслідків зсувів на довкілля та людську діяльність. Методика. Дослідження зсувних процесів виконувалося з використанням геофізичних методів, з прив’язкою GPS, геостатистичних методів аналізу даних. На основі сформованого картографічного шару кадастру земельних ділянок і карти ризиків зсувної небезпеки для Косівського району виконаний векторний аналіз з оцінки ризику в кожній ділянці відповідно до його кадастрового номеру. Результати. З допомогою засобів геоінформаційного та геостатистичного аналізу з використанням QGIS виконано розрахунок еколого-геологічного ризику природної складової факторів зсувної небезпеки. Важливим результатом досліджень є побудова карт ризиків зсувної небезпеки земельних ділянок на основі даних Державного земельного кадастру, з використанням плагіну Kadastr.Live Toolbar. Наукова новизна. Вперше виконано аналіз природної складової ризиків зсувної небезпеки для території Косівського району, як основи для оцінки таких ризиків для окремих кадастрових зон. Виконаний аналіз ризиків на прикладі окремих територій, як основу для уточнення нормативно-грошової оцінки та зміни цільового призначення земель чи ведення господарської діяльності, що потребує гідрогеологічного довивчення. Практична значущість. Використання методології розподілу на природну та техногенну складові факторів оцінки ризиків зсувної небезпеки, що дозволяє виділити в межах території дослідження зони, де ймовірність розвитку і активізації зсувів є найвищою при дослідженні природних факторних характеристик.

The purpose of the research presented in this article is to analyse landslide hazards by assessing the impact of the natural component of factors on land use within the Kosiv district of the Ivano-Frankivsk region. The increasing number of negative consequences of landslide processes in the study area, and especially in the Carpathian region of Ukraine, requires the creation of new approaches to land resource assessment and civil engineering to reduce the negative impact of landslides on the environment and human activities. Methods. Landslide processes were studied using geophysical methods, GPS and geostatistical methods of data analysis. Based on the created mapping layer of the land cadastre and the landslide hazard map for Kosiv district, a vector analysis was performed to assess the risk in each area according to its cadastral number. Results. The environmental and geological risk of the natural component of landslide hazard factors was calculated using geoinformatics and geostatistical analysis tools with the use of QGIS. An important result of the research is the creation of landslide risk maps of land plots based on data from the State Land Cadastre using the Kadastr.Live Toolbar plugin. Scientific novelty. For the first time an analysis of the natural component of landslide hazard risks for the territory of Kosiv district was carried out as a basis for the assessment of such risks for individual cadastral zones. The regulatory and monetary assessments were clarified based on individual territories, for conducting economic activities that require hydrogeological research or changing the intended use of land.. Practical significance. By applying the methodology of dividing landslide risk assessment factors into natural and anthropogenic components, it becomes possible to identify areas within the study area with the highest probability of landslide development and activation. This method helps to study the characteristics of natural factors and is useful in assessing the risk of landslides..
Оцінка ризиків зсувної небезпеки на прикладі кадастру земельних ділянок Косівського району
Keywords: зсув; кадастр; земельні ділянки; ризик; landslide; cadastre; land plots; risk; 528.443; 551.435