Технологічний план газопостачання смт.Соснове Березнівського району Рівненської області - Радисюк, Максим Сергійович; Radysiuk, Maksym Serhiiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Газифікація селища міського типу – це не лише інженерне рішення, а й важливий економічно-соціальний крок. Забезпечення мешканців природним газом позитивно вплине на рівень життя, сприятиме модернізації та розвитку інфраструктури селища, відкриє нові можливості для розвитку як великих підприємств, так і малого і середнього бізнесу. Система газопостачання також, створить можливість розміщення нових виробництв, агропромислових центрів, та житлових комплексів. Реалізація системи газопостачання вимагатиме залучення фахівців, це створить нові робочі місця і також активізує економіку селища. Наявність природнього газу дозволяє відмовитись від використання дров, вугілля та зрідженого газу в балонах, що є менш зручним у повсякденному житті. Постачання газу до селища забезпечить стабільну роботу громадських споруд, таких як школи, лікарні, заклади культури, це покращить якість надання послуг. Перехід на природний газ дозволить зменшити навантаження на екологію селища, адже скоротиться кількість шкідливих викидів і зменшиться кількість побутових відходів, які утворюються при спалюванні твердих палив, таких як вугілля або дрова. Будівництво системи газопостачання в селищі не є просто встановленням додаткової інженерної мережі, це рішення, яке приведе до економічного та соціального оновлення території. Це правильна інвестиція у комфорт мешканців, стабільність роботи всіх об’єктів, енергоефективність та добробут, яка забезпечить покращення умов проживання мешканців та сприятиме розвитку місцевої економіки. В бакалаврській роботі проаналізовано питання планування системи газопостачання селища Соснове Березнівського району Рівненської області. В аналітичному розділі наведено коротку характеристику об’єкту, що підлягає 4 Змн. Арк. № докум. Підпис Дата Арк. БКР 25.53.00.00.00 ПЗ газифікації, можливі способи реалізації системи газопостачання, проаналізовано та спроектовано типові перетини з іншими інженерними мережами, наведено загальні вказівки по робочому проекту. В розрахунковому розділі наведено розрахунок загальних обсягів газу, які споживатимуться мешканцями, розраховано загальні витрати газу в мережах, спроектовано мережу низького тиску, яка живитиметься від двох газорегуляторних пунктів, та мережу середнього тиску, яка живитиметься від одного газорегуляторного пункту і постачатиме газ до об’єктів підвищеного споживання газу. Розглянуто встановлення будинкового регулятора тиску для зниження його до меж значень, які потрібні для побутових потреб. Розглянуто та спроектовано внутрішньо будинкову мережу для типового будинку селища. Спроектовано також газопровід високого тиску, який постачатиме газ до газорегуляторних пунктів. Розглянуто варіанти виконання системи з поліетиленових та сталевих труб, наведено переваги та недоліки, порівняно вартість виконання системи з двох варіантів, та визначено, що виконання системи з поліетиленових труб буде вигідним рішенням.

The gasification of an urban-type settlement is not only an engineering solution, but also an important economic and social step. Providing residents with natural gas will have a positive impact on their standard of living, contribute to the modernization and development of the settlement's infrastructure, and open up new opportunities for the development of both large enterprises and small and medium-sized businesses. The gas supply system will also create opportunities for the establishment of new production facilities, agro-industrial centers, and residential complexes. The implementation of the gas supply system will require the involvement of specialists, which will create new jobs and also stimulate the economy of the settlement. The availability of natural gas will make it possible to abandon the use of firewood, coal, and liquefied gas in cylinders, which are less convenient in everyday life. Gas supply to the village will ensure the stable operation of public facilities such as schools, hospitals, and cultural institutions, which will improve the quality of services. The transition to natural gas will reduce the environmental impact on the village, as it will reduce harmful emissions and the amount of household waste generated by burning solid fuels such as coal or wood. The construction of a gas supply system in the village is not simply the installation of an additional engineering network; it is a decision that will lead to the economic and social renewal of the territory. It is a sound investment in the comfort of residents, the stable operation of all facilities, energy efficiency, and well-being, which will improve the living conditions of residents and contribute to the development of the local economy. The bachelor's thesis analyzes the issue of planning a gas supply system for the village of Sosnove in the Berezne district of the Rivne region. The analytical section provides a brief description of the facility to be gasified, possible ways of implementing the gas supply system, analyzes and designs typical intersections with other engineering networks, and provides general guidelines for the working project. The calculation section provides a calculation of the total gas volumes to be consumed by residents, calculates 6 Змн. Арк. № докум. Підпис Дата Арк. БКР 25.53.00.00.00 ПЗ the total gas consumption in the networks, designs a low-pressure network that will be supplied from two gas regulating stations, and a medium-pressure network that will be supplied from one gas regulating station and will supply gas to facilities with increased gas consumption. The installation of a house pressure regulator to reduce it to the limits required for domestic needs is considered. An internal house network for a typical house in the village is considered and designed. A high-pressure gas pipeline that will supply gas to gas regulating stations is also designed. Options for implementing the system using polyethylene and steel pipes were considered, the advantages and disadvantages were presented, the cost of implementing the system using the two options was compared, and it was determined that implementing the system using polyethylene pipes would be a cost-effective solution.
Technological plan for gas supply to Sosnove village, Bereznovsky district, Rivne region
Keywords: 6.185.00.00; - газифікація селища; мережа низького тиску; мережа середнього тиску; газопровід високого тиску; поліетиленові труби; – gasification of the village; low-pressure network; medium-pressure network; high-pressure gas pipeline; polyethylene pipes