Визначення та аналіз показників транспортного потоку на регульованих перехрестях по трамвайному маршруті №2 у м. Львові - Корж, Борис Романович; Korzh, Borys Romanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Зараз спостерігається значне збільшення кількості автомобілів та розширення вулично-дорожньої мережі (ВДМ), що ще більше ускладнює затори в міському русі. Понад десять років тому мешканці великих українських міст майже не відчували впливу приватного автомобіля на громадський транспорт, оскільки він був мінімальним і доводилося докласти певних зусиль, щоб відчути його негативний вплив. Але зараз у більшості великих міст ці цифри різко зросли. Існуючі дороги та перехрестя рідко відповідають своїй номінальній пропускній здатності [1]. Тому зараз частіше трапляються затори із зупинкою всього громадського транспорту – в цей час абсолютно без винятку. За статистикою, у Львові зареєстровано понад 8 мільйонів транспортних засобів, з яких близько 6 мільйонів легкових [2]. Українські міста вимагають невідкладного розвитку громадського транспорту, в першу чергу з акцентом на міські маршрутки, трамваї та тролейбуси. Аргумент випливає з того факту, що ці транспортні засоби складають основну частку лінійного пасажирського транспорту, доступного міському населенню. Є багато способів змінити, організувати та покращити транспортні послуги. Доступні методи мають свої особливості та залежать від того, який транспортний засіб використовується для дослідження, і які характеристики вулично-дорожньої мережі. Зараз найпопулярнішим способом є створення спеціальних смуг на дорогах і не зупиняти їх на переходах за потреби. У цього способу є свої плюси та мінуси, і наскільки легко це зробити, залежить від зони руху, яка розглядається. Метою проекту є аналіз черги транспортних засобів на перехрестях з трамваєм №2.Актуальність даної теми полягає в забезпеченні своєчасного, якісного та комфортного перевезення пасажирів до своїх терміналів. У першому розділі охарактеризовано сучасні наукові підходи при дослідженні транспортних затримок на регульованих перехрестях. Проаналізовано праці вітчизняних та іноземних фахівців у галузі пріоритезації громадського транспорту, значну увагу зосереджено на вже існуючій системі керування рухом у місті Львові. У другому розділі наведено характеристику трамвайного маршруту №2, а також наявних систему контролю за роботою трамваїв на маршруті. Подано повну інформацію про технічні засоби та програмне забезпечення на регульованих перехрестях вздовж досліджуваної ділянки маршруту. Визначенні основні принципи надходження інформації ANNA+. Охарактеризовано дані моделі даної системи. В результаті камерального дослідження встановлено, що введення пріоритету для трамвайного маршруту дозволяє зменшити час проїзду перехресть на 18% у робочий день тижня та 21% у вихідний день. Також при впровадженій системі адаптивного регулювання руху зменшиться час їздок на трамвайному маршруті до 20% та загалом зменшить затримку на маршруті впродовж дня на 3,4% та у між піковий період доби до 12%. Це свідчить про економічну ефективність впроваджувальних заходів і дасть можливість підвищити безпеку руху на маршруті, громадський транспорт зробить більш привабливішим для пасажирів, а також знизить рівень забруднення навколишнього середовища. Результати даних досліджень магістерської кваліфікаційної роботи свідчать про необхідність подальшого дослідження даної системи, а також перспективи використання пріоритезації для громадського транспорту.

There is now a significant increase in the number of cars and the expansion of the street and road network (STN), which further complicates traffic congestion in urban traffic. More than a decade ago, residents of large Ukrainian cities almost did not feel the impact of private cars on public transport, since it was minimal and they had to make some effort to feel its negative impact. But now in most large cities these figures have increased dramatically. Existing roads and intersections rarely meet their nominal capacity [1]. Therefore, traffic jams with the cessation of all public transport are now more common - absolutely without exception at this time. According to statistics, there are more than 8 million vehicles registered in Lviv, of which about 6 million are cars [2]. Ukrainian cities require urgent development of public transport, primarily with an emphasis on city minibuses, trams and trolleybuses. The argument follows from the fact that these vehicles make up the bulk of linear passenger transport available to the urban population. There are many ways to change, organize and improve transport services. The available methods have their own characteristics and depend on the type of vehicle used for the study and the characteristics of the road network. The most popular method now is to create special lanes on the roads and not stop them at crossings when necessary. This method has its pros and cons, and how easy it is to do this depends on the traffic zone being considered. The aim of the project is to analyze the queue of vehicles at intersections with tram No. 2. The relevance of this topic is to ensure timely, high-quality and comfortable transportation of passengers to their terminals. The relevance of this topic is to ensure timely, high-quality and comfortable transportation of passengers to their terminals. The first chapter describes modern scientific approaches to the study of traffic delays at regulated intersections. The work of domestic and foreign specialists in the field of prioritization of public transport is analyzed, considerable attention is focused on the already existing traffic management system in the city of Lviv. The second section describes the characteristics of tram route No. 2, as well as the existing system of monitoring the operation of trams on the route. Complete information on technical means and software at controlled intersections along the investigated section of the route is provided. The basic principles of receiving ANNA+ information are defined. These models of this system are characterized. As a result of the camera study, it was established that the introduction of priority for the tram route allows to reduce the time of crossing the intersection by 18% on a working day of the week and 21% on a weekend. Also, with the implementation of the adaptive traffic control system, the travel time on the tram route will be reduced by up to 20% and, in general, it will reduce the delay on the route by 3.4% during the day and by 12% in the off-peak period of the day. This shows the economic efficiency of the implementation measures and will make it possible to increase traffic safety on the route, make public transport more attractive for passengers, and also reduce the level of environmental pollution. The results of these studies of the master's qualification work indicate the need for further research of this system, as well as the prospects of using prioritization for public transport.
Determination and analysis of traffic flow indicators at controlled intersections on tram route No.2 in Lviv
Keywords: 3.275.03.04; – швидкість; дистанція; інтервали руху; транспортний потік; транспортна затримка; – speed; distance; traffic intervals; traffic flow; traffic delay