Синтез полімерних мікрокапсул з інкапсульованими магнітними наночастинками Fe3O4 - Сердюк, В. О.; Мельник, Р. І.; Борисюк, А. К.; Токарев, В. С. (Видавництво Львівської політехніки, 2016)
Поверхнево модифіковані магнітні наночастинки (МНЧ) оксиду заліза є новим видом функціональних матеріалів, що знаходять все ширше використання як магнітні системи виділення і доставки в біотехнології і каталізі. Метою роботи було одержання полімерних мікрокапсул з парафіновим ядром, наповненим МНЧ. Для цього спочатку методом співосадження синтезували МНЧ Fe3O4, поверхнево модифіковані олеїновою кислотою. Потім отримані МНЧ інкапсулювали у парафіновому ядрі синтезованим гетерофункціональним акрилатним кополімером, використовуючи розроблений раніше метод “екстракційно-коацерваційного” мікроінкапсулювання. В результаті отримано мікрокапсули з інкапсульованими в парафіновому ядрі наночастинками Fe3O4, характерною особливістю яких є наявність функціоналізованої полімерної оболонки і суперпарамагнітних властивостей. Surface modified iron oxide magnetic nanoparticles (MNPs) are a kind of novel functional materials, which find broadening application as the systems of magnetic separation and delivery in catalysis and biotechnology. The purpose of this study was to obtain polymer microcapsules with the paraffin core filled by MNPs. To achieve this goal, initially the Fe3O4 MNPs surface-modified with oleic acid were synthesized by coprecipitation method. Afterwards the obtained MNPs were encapsulated in the paraffin core by the synthesized heterofunctional acrylate copolymer applying the elaborated “extraction-coacervation” technique. As a result, the microcapsules with nanoparticles of Fe3O4 encapsulated in the paraffin core were obtained; their main features are the presence of functionalized polymer shell and superparamagnetic properties.
Synthesis of polymer microcapsules with encapsulated magnetic Fe3O4 nanoparticles
Keywords: гетерофункціональний акрилатний кополімер; магнетит; магнітні наночастинки; інкапсулювання; мікрокапсули; heterofunctional acrylate copolymer; magnetite; magnetic nanoparticles; encapsulation; microcapsules