Дизайн інтер'єру гостьового будинку "Palava" у м. Носіслав, Чеська Республіка - Козюра, Яна Ігорівна; Koziura, Yana Ihorivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Дипломний проєкт присвячений розробці дизайну інтер’єру гостьового будинку у місті Носіслав, Чеська Республіка. У межах проєкту розглянуто теоретичні основи проєктування гостьових будинків, їх функціональне призначення, особливості як об'єкта сімейного бізнесу, а також переваги для короткотермінового проживання. У першому розділі розглянуто головні поняття, історію розвитку гостьових будинків, їх призначення, особливості створення комфортного середовища для гостей, характерні риси скандинавського стилю в інтер’єрі, а також ергономічні та функціональні вимоги до інтер’єру. Другий розділ містить аналіз вітчизняного та зарубіжного досвіду проєктування, що дозволяє визначити ефективні рішення та тенденції у сфері інтер’єру гостьових будинків. Разом з тим було виявлено ключові підходи до організації простору та залучення стилістичних рішень у інтер’єрів подібного призначення. Третій розділ присвячений безпосередньо проєктуванню інтер’єру: описано загальну концепцію, функціональне зонування, планувальні рішення, композиційні та художньо-образні підходи. Також охарактеризовано предметне наповнення, матеріали, меблі, елементи декору, освітлення та авторські дизайнерські розробки. У четвертому розділі виконано розрахунок локального кошторису та оцінено вартість обладнання, необхідного для реалізації проєкту. У загальних висновках було підсумовано основні аспекти проєктування середовища гостьових будинків та їх вимоги. У результаті було отримано якісне дослідження, що надає комплексний підхід до вирішення проблем. Дана інформація відповідає сучасним вимогам ергономіки, естетики та функціональності інтер’єру гостьового будинку, що гармонійно поєднує скандинавський стиль із потребами користувачів.

The thesis project is dedicated to the interior design development of a guest house in Nosislav, Czech Republic. The project covers theoretical foundations of guest house design, their functional purpose as family business objects, and advantages for short-term stays. The first chapter explores key concepts, the historical development of guest houses, their purposes, features for creating a comfortable environment for guests, characteristic traits of Scandinavian style in interiors, ergonomic and functional requirements for the interior. The second chapter includes analysis of domestic and international design experiences, identifying effective solutions and trends in guest house interior design. Key approaches to space organization and stylistic decisions in similar- purpose interiors are also highlighted. The third chapter focuses on interior design planning: describing the overall concept, functional zoning, layout decisions, compositional and artistic approaches. It also characterizes furnishings, materials, furniture, decorative elements, lighting, and authorial designer developments. The fourth chapter involves local budget calculations and equipment cost estimation necessary for project implementation. In the general conclusions, main aspects of guest house environment design and their requirements are summarized. As a result, a qualitative study was conducted providing a comprehensive approach to problem-solving. This information meets contemporary ergonomic, aesthetic, and functional requirements of guest house interiors, harmoniously combining Scandinavian style with user needs.
Interior design of the guest house "Palava" in Nosislav, Czech Republic
Keywords: 6.022.03.03; дизайн інтер’єру; гостьовий будинок; функціональність; естетика; сучасні вимоги; interior design; guest house; functionality; aesthetics; modern requirements