Особливості соціального захисту населення Уманської територіальної громади (на базі Управління праці та соціального захисту населення Уманської районної державної адміністрації) - Поліщук, Анна Володимирівна; Polishchuk, Anna Volodymyrivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
Соціальний захист населення є невід?ємною складовою соціальної політики будь-якої держави. Суть соціального захисту полягає в наданні державою допомоги найбільш незахищеним верствам населення, шляхом заходів, які реалізуються відповідними органами державної влади та видатків з бюджету. До найбільш незахищених верств населення в Україні належать: пенсіонери, громадяни з особливими потребами, малозабезпечені та багатодітні сім’ї, працівники що втратили роботу та інші особи, які опинились у складних життєвих обставинах. Розвиток системи соціального захисту України знаходиться в тісному контакті з гарантуванням захисту життєво важливих інтересів кожного громадянина, суспільства і держави. Ці фактори являються визначальними для розвитку країни. Сутність соціальної політики держави полягає в підтримці відносин як між соціальними групами, так і всередині них, забезпеченні умов для підвищення благоустрою, рівня життя членів суспільства, створенні соціальних гарантій у формуванні економічних стимулів для участі в суспільному житті. Об'єкт дослідження – процес забезпечення соціального захисту громадян і гарантування отримання соціальної допомоги та послуг особам, які їх потребують, соціальні та правові відносини, що складаються в процесі вироблення та реалізації державної політики у сфері розвитку соціального захисту населення в України. Предметом дослідження є основні проблеми та орієнтири у сфері забезпечення розвитку системи соціального захисту населення в України в сучасних умовах, механізми державної політики у сфері соціального захисту населення. Метою роботи є поглиблення теоретичних положень та удосконалення практичних інструментів забезпечення розвитку системи соціального захисту населення в Україні. Теоретичною основою роботи є нормативно-правова база, яка регулює відносини у сфері забезпечення розвитку соціального захисту, сучасна теорія соціальної політики та соціального захисту, законодавчі та нормативноправові акти України – Конституція та закони України, а також наукові праці вітчизняних і закордонних учених з питань розвитку механізмів забезпечення розвитку соціального захисту населення.соціального захисту, програма соціального захисту, інтегрована система соціального захисту, алгоритм ведення випадків, моніторинг якості соціальних послуг.

Social protection of the population is an integral part of the social policy of any state. The essence of social protection lies in the provision of state assistance to the most vulnerable segments of the population, through measures implemented by relevant state authorities and budget expenditures. In Ukraine, the most vulnerable groups include: pensioners, citizens with special needs, low-income and large families, workers who have lost their jobs, and other individuals who find themselves in difficult life circumstances. The development of the social protection system in Ukraine is closely linked to ensuring the protection of the vital interests of each citizen, society, and the state. These factors are crucial for the country's development. The essence of the state's social policy lies in supporting relationships both among and within social groups, ensuring conditions for improving the well-being and living standards of society's members, and creating social guarantees in the formation of economic incentives for participation in social life. The research object is the process of ensuring social protection for citizens and guaranteeing the receipt of social assistance and services to those in need, as well as the social and legal relations that arise in the process of formulating and implementing state policy in the field of social protection development in Ukraine. The subject of the study includes the main problems and benchmarks in the field of developing the social protection system for the population in Ukraine under contemporary conditions, and the mechanisms of state policy in the field of social protection. The aim of the work is to deepen theoretical positions and improve practical tools for developing the social protection system for the population in Ukraine. The theoretical basis of the work is the normative-legal framework that regulates relations in the field of social protection development, contemporary theories of social policy and social protection, as well as legislative and normativelegal acts of Ukraine—such as the Constitution and laws of Ukraine—along with the scientific works of domestic and foreign scholars on the development of mechanisms for ensuring the social protection of the population.
Features of social protection of the population of the Uman Territorial Community (on the basis of the Department of Labor and Social Protection of the Population of the Uman District State Administration)
Keywords: 6.281.00.00; – соціальний захист населення; управління праці і; social protection of the population; labor and social protection management; social protection program; integrated system of social protection; case management algorithm; monitoring the quality of social services