Discrete-event simulation for outpatient flow and emergency patient arrival in a haemodialysis unit - Сундар, А.; Рахмін, Н. А. А.; Чен, Ч. Й.; Назіха, М. А.; Sundar, A.; Rahmin, N. A. A.; Chen, C. Y.; Nazihah, M. A. (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Екстрені випадки серед пацієнтів, які знаходяться на діалізі, невідомі, і якщо ці пацієнти не зможуть отримати лікування в межах призначеного лікування, то це може загрожувати їх здоров’ю. У зв’язку з цим ми хотіли б розмістити амбулаторних пацієнтів разом із пацієнтами невідкладної допомоги при проблемі планування пацієнтів. Дискретно-подієве моделювання використовується для оцінки потоку амбулаторних пацієнтів на основі середньої швидкості прибуття λ. У цій статті подано модифіковану модель цілочисельного лінійного програмування, яка враховує час прибуття пацієнтів, час від’їзду пацієнтів і наявність ліжок для екстрених випадків. Також подано алгоритм перепланування для розміщення наявних амбулаторних пацієнтів та пацієнтів екстреної допомоги. Результати показують, що перепланування існуючих амбулаторних пацієнтів і пацієнтів екстреної допомоги в системі не передбачає затримки амбулаторного діалізного лікування. У такий спосіб екстрені пацієнти можуть розміститися в системі.

Emergency cases among dialysis patients are uncertain and if these patients failed to obtain treatment within allocated treatment, it might risk their health conditions. In relation to that, we would like to accommodate outpatients together with the emergency patients in patient scheduling problem. Discrete-event simulation is used to estimate the outpatients flow based on the mean arrival rate, λ. A modified integer linear programming model is presented in this paper which highlighted on the patients' arrival time, patients' departure time and bed availability for emergency case. A rescheduling algorithm is also presented to accommodate existing outpatients and emergency patients. The results show that by rescheduling the existing outpatients and emergency patients in the system, there is no delaying for the outpatients' dialysis treatment. Hence, the emergency patients are able to accommodate in the system.
Дискретно-подієве моделювання амбулаторного потоку та екстреного надходження пацієнтів у відділення гемодіалізу
Keywords: дискретно-подієве моделювання; аварійний; перепланування; потік пацієнтів; discrete-event simulation; emergency; rescheduling; patient flow