Адміністративно-правові засади управління у сфері забезпечення екологічної безпеки держави - Остапенко, Леонід; Хомин, Діана; Ostapenko, Leonid; Khomyn, Diana (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Проведено аналіз адміністративно-правових засад управління у сфері забезпечення екологічної безпеки держави. Встановлено об’єкт адміністративно-правового регулювання – суспільні відносини у формі поведінки та дій людей, які мають місце у зв’язку із забезпеченням суб’єктами публічної влади, екологічних прав і свобод людини та громадянина, інтересів суспільства та держави у цій сфері. Встановлено, що функції управління забезпеченням екологічної безпеки держави становлять певну систему напрямів діяльності у цій сфері, котрі пов’язані між собою за предметом та об’єктом впливу, а тому утворюють цілісний засіб упорядкування відповідних відносин. Відповідно до ст. 16 Конституції України забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України є обов’язком держави. Його виконання забезпечується за рахунок правового регулювання цієї сфери життєдіяльності людини, суспільства, держави нормами різних галузей права. Тому в контексті адаптації національного законодавства до законодавства Європейського Союзу питання створення ефективної системи суб’єктів управління природоохоронною сферою, реформування органів державної влади та впровадження в їх діяльність європейських стандартів отримали новий подих. Адже саме від ефективної природоохоронної діяльності державних органів і громадських інституцій залежить належний стан захисту екологічних прав і підтримання екологічної рівноваги на території України.

The article is devoted to the analysis of administrative and legal principles of management in the field of ensuring environmental safety of the state. The object of administrative and legal regulation has been established – social relations in the form of behavior and actions of people that take place in connection with the provision of public authorities, environmental rights and freedoms of man and citizen, the interests of society and the state in this area. It is established that the functions of managing the environmental safety of the state constitute a certain system of activities in this area, which are interconnected by subject and object of influence, and therefore form a holistic means of streamlining the relevant relations. In accordance with Art. 16 of the Constitution of Ukraine ensuring environmental safety and maintaining ecological balance on the territory of Ukraine is the responsibility of the state. Its implementation is ensured by the legal regulation of this sphere of human life, society, and the state by the norms of various branches of law. Therefore, in the context of adaptation of national legislation to the legislation of the European Union, the issues of creating an effective system of environmental management entities, reforming public authorities and introducing European standards into their activities have taken a new breath. After all, it is from the effective environmental activities of state bodies and public institutions that the proper state of protection of environmental rights and maintaining ecological balance on the territory of Ukraine depends.
Administrative and legal principles of management in the field of environmental safety of the state
Keywords: адміністративно-правове управління; екологічна безпека; екологічна політика; природні ресурси; administrative and legal management; environmental safety; environmental policy; natural resources; 342.9