Розрахунок опромінення довільної площини при коливному русі опромінювана з некруглосиметричним світловим розподілом - Андрійчук, В. А.; Герій, Р. Я.; Стахів, П. Г. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2001)
Подана методика розрахунку на ЕОМ опромінення площини довільного розташування від опромінювача з некруглосиметричним світловим розподілом та коливним рухом. Світловий розподіл опромінювального пристрою (ОП) (залежність модуля вектора сили світла від кутів у меридіальній та екваторіальній площинах) задавався у вигляді таблиці. Табличні дані отримували експериментально на гоніофотометричній установці з постійним кроком зміни кутів. Для знаходження вектора сили світла довільного напрямку використана методика інтерполяції многочленом Лагранжа. Виконана оцінка абсолютної похибки інтерполювання для лінійного і квадратичного випадків. Подані алгоритми розрахунку на ЕОМ: а) сили світла у довільному напрямку для некруглосиметричного ОП та побудови його фотометричного тіла; б) розподілу опромінення площини довільного розташування при коливному русі опромінювача. Розроблено їх програмне забезпечення. Роз¬глянуто приклади розрахунків для ОП з параболо-циліндричним відбивачем РСП-ВАТ-02 та лампою ДНаТ-400. The method of the computer calculation of the arbitrary location irradiation by the non-round non-symmetric light distribution swinging irradiator is presented. It is of importance for the condition modeling of the arbitrary orientation leaves of the hot¬house plants. Light distribution of the irradiator (dependence of the light force vector modulus on the angles in the meridional and equatorial plane) was presented as two¬dimensional scheme. Data were obtained experimentally at the goniphotometric constant step angle change installation. To find the light force vector of the arbitrary direction the method of the Lagrange polynomial interpolation was used. The estimation of the absolute interpolation error for the linear and square cases was carried out. The computer calculation algorithms are presented: a) light force in the arbitrary direction for the non-round non-symmetric irradiator and construction of its photometric body, b) distribution of the arbitrary location surface irradiation. The software was developed. The examples of calculation for the irradiator with the parabola-cylindrical reflector РСП-ВАТ-02 ant the lamp ДНаТ-400 are analyzed.