Заходи забезпечення кримінального провадження: правовий аналіз - Ортинський, Володимир; Ortinski, V. (Видавництво Львівської політехніки, 2022)
У статті розглянуто систему заходів забезпечення кримінального провадження за чинним Кримінальним процесуальним кодексом Украïни. Здійснено критичний аналіз наукових позицій щодо поняття заходів забезпечення кримінального провадження, а також їх ознак. Кримінальний процесуальний кодекс України є абсолютно новим, сучасним, демократичним інструментом, спрямованим на реалізацію судово-правової реформи, яка проводиться в Україні. Чинний КПК закріпив низку інститутів, що суттєво змінили кримінальне процесуальне законодавство України. Важливо зазначити, що положення КПК України 2012 р. грунтуются на Конвенції реформування кримінальної юстиції України, схваленою Радою національної безпеки і оборони України та затвердженої Указом Президента України від 8 квітня 2008 р. № 311, також були враховані положення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, вимоги Європейського суду з прав людини, був взятий досвід таких країн, як: Італія, Франція, Польща, Болгарія, Молдова, Литва, Латвія, США та інші. Заходам забезпечення кримінального провадження приділяється значна увага як на законодавчому рівні, так і в практичній їх реалізаціï, оскільки вони безпосередньо пов'язані з обмеженням прав людини.

The article considers the system of measures to ensure criminal proceedings under the current Criminal Procedure Code of Ukraine. A critical analysis of scientific positions on the concept of measures to ensure criminal conduct, as well as their features. The Criminal Procedure Code of Ukraine is a completely new, modern, democratic instrument aimed at implementing judicial reform in Ukraine. The current CPC has consolidated a number of institutions that have significantly changed the criminal procedure legislation of Ukraine. It is important to note that the provisions of the CPC of Ukraine in 2012 are based on the Convention on Criminal Justice Reform of Ukraine, approved by the National Security and Defense Council of Ukraine and approved by Presidential Decree of April 8, 2008 № 311, the provisions of the Convention on Human Rights freedoms, the requirements of the European Court of Human Rights, was taken the experience of countries such as Italy, France, Poland, Bulgaria, Moldova, Lithuania, Latvia, USA and others. Measures to ensure criminal conduct are given considerable attention both in the legislature and in the practical implementation of the law, as they are based on human rights.
Measures to ensure criminal proceedings: legal analysis
Keywords: кримінальний процес; заходи забезпечення кримінального провадження; примус; запобіжні заходи; кримінальне провадження; права і свободи людини та громадянина; criminal proceedings; measures to ensure criminal proceedings; coercion; precautionary measures; criminal proceedings; human and civil rights and freedoms; 343.13