Експериментальні дослідження електромагнітних процесів в обмотках трансформатора напруги НОМ-10 за дії вільних складових внутрішніх перенапруг мережі - Маліновський, А. А.; Бучковський, Р. В.; Никонець, О. Л.; Гущин, Є. Ю. (Видавництво Львівської політехніки, 2012)
За аварійних режимів у мережі з частотами вільних складових в діапазонах 350 – 700 Гц, 3600 – 3800 Гц, 20000 Гц, 37000 Гц, 70000 Гц можливе пошкодження трансформаторів напруги НОМ-10 внаслідок явища внутрішнього резонансу. Масове впровадження в мережах 10 кВ вакуумних вимикачів, процес вимикання яких зумовлює високочастотні перенапруги, може стати додатковим фактором зростання аварійності трансформаторів напруги. During network faults with frequencies of free current components in the ranges 350 – 700 Hz, 3600 – 3800 Hz, 20000 Hz, 37000 Hz, 70000 Hz damages to voltage transformers are possible due to phenomenon of internal ferroresonance. Mass introduction of vacuum circuit breakers (shutdown process of which causes high-frequency overvoltages) in 10 kV networks may become an additional factor in the growth of voltage transformer faults.
Keywords: трансформатор напруги; обмотки трансформатора; перенапруга; ізоляція електрообладнання; внутрішній резонанс; вхідний опір; частотна характеристика; частота вільної складової струму; функція передачі; кратність перенапруг; вакуумний вимикач; voltage transformer; transformer winding; overvoltage; insulation of electrical equipment; internal resonance; internal impedance; frequency characteristic; frequency of free current component; overvoltage ratio transfer function; vacuum circuit breaker (vacuum switch)