Дослідження і розвиток експортної діяльності вітчизняних підприємств м’ясопереробної галузі в умовах активізування співпраці України з Нідерландами - Боровиченко, Олександр Денисович; Borovychenko, Oleksandr Denysovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Боровиченко ОЛЕКСАНДР, Вікторія АДАМИК (керівник). Дослідження і розвиток експортної діяльності вітчизняних підприємств м’ясопереробної галузі в умовах активізування співпраці України з Нідерландами. Магістерська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2025. Розширена анотація У дослідженнях експортної діяльності значну увагу приділяють аналізу факторів зовнішнього макросередовища, оскільки саме вони формують умови функціонування підприємства та, відповідно, впливають на його стратегічні рішення щодо вибору міжнародного партнера або цільового ринку збуту. [1] Важливим для покращення експортної діяльності агропродовольчої продукції є потреба в розробці методологічних підходів до створення ефективного ринку продовольства, акцентуючи увагу на якості, конкурентоспроможності та інструментах державного регулювання. [2] Підвищення безпечності та тривалості зберігання м’ясної продукції вважається ключовим фактором конкурентоспроможності на зовнішніх ринках, а натуральні антиоксиданти дозволяють зменшити використання хімічних консервантів, що позитивно сприймається споживачами в Нідерландах, які орієнтовані на екологічні та органічні продукти. [3] Закон України «Про ветеринарну медицину» встановлює обов’язковi норми щодо безпечностi продукцiї тваринного походження, умов її виробництва, зберiгання та транспортування. Вiдповiднiсть м’ясної продукцiї українських пiдприємств положенням цього закону є передумовою для отримання дозвiльної документацiї на експорт до країн ЄС, зокрема Нiдерландiв, якi мають високi вимоги до якостi i бiобезпеки iмпортованих харчових товарiв. [4] Ще одним важливим аспектом для поліпшення якості може бути зміна фізико-хімічних характеристик м’яса. Дослідження демонструє можливість покращення якості продукту шляхом технологічних інтервенцій на етапі вирощування, що може бути корисним для м’ясопереробних підприємств, які закуповують сировину або мають власні тваринницькі комплекси й прагнуть адаптувати виробництво до вимог споживачів. [5] Об’єкт дослідження - Товариство з обмеженою відповідальністю «Євро-Комерс». Згідно поставленої мети були виконані такі завдання: - розглянути наукові здобутки у сфері дослідження розвитку експортної діяльності підприємств м’ясопереробної галузі; - проаналізувати нормативно-правові засади розвитку експортної діяльності підприємств м’ясопереробної галузі; - проаналізувати сучасний стан і тенденції міжнародних економічних відносин між Україною та Нідерландами і його особливості; - розкрити особливості співробітництва вітчизняних м’ясопереробних підприємств з нідерландськими партнерами на прикладі ТзОВ «Євро-Комерс»; - проаналізувати та спрогнозувати показники експортної діяльності України на ринку Нідерландів; - здійснити прогнозування розвитку економічної діяльності підприємств м’ясопереробної галузі на прикладі ТзОВ «Євро-Комерс»; - сформувати рекомендації для ТзОВ «Євро-Комерс», що хоче розвинути свою присутність на нідерландському ринку. Предметом дослідження є експортна діяльність вітчизняних м’ясопереробних підприємств в умовах активізування співпраці України із Нідерландами. Метою роботи є дослідження особливостей розвитку експортної діяльності вітчизняних підприємств м’ясопереробної галузі в умовах активізування співпраці України з Нідерландами та розробка комплексного заходу з його стимулювання. Дослідження проводилося з використанням таких підходів та методів, як: системний підхід, статистичні й графічні методи, методи аналізу і синтезу, методи індукції й індукції, метод компаративного аналізу тощо. Практична значущість теми полягає у можливості використання результатів роботи для підвищення ефективності експортної діяльності підприємств м’ясопереробної галузі, зокрема ТзОВ «Євро-Комерс», на ринках ЄС. У результаті дослідження було досліджено експортну діяльність вітчизняних підприємств м’ясопереробної галузі в умовах активізування співпраці України із Нідерландами та розроблення рекомендацій з її розвитку на прикладі підприємства ТзОВ «Євро-Комерс». Проаналізовано теоретико-правові основи та особливості ведення експортної діяльності на українських м’ясопереробних підприємствах. Проведено аналіз міжнародних економічних відносин України та Нідерландів, експортної діяльності українських підприємств м’ясопереробної сфери у співпраці з Нідерландами, зокрема, на прикладі підприємства ТзОВ «Євро-Комерс». Розглянуто перспективи щодо співпраці України та Нідерландів у сфері м’ясопереробки, а також розроблений проєктний план з метою підвищення ефективності ведення експортної діяльності на м’ясопереробному підприємстві ТзОВ «Євро-Комерс».

Borovychenko Olexandr, Victoriia Adamyk (supervisor). Research and development of export activities of domestic meat processing enterprises in the context of intensification of cooperation between Ukraine and the Netherlands. Master's thesis - Lviv Polytechnic National University, Lviv, 2025. Extended abstract In studies of export activity, considerable attention is paid to the analysis of external macroeconomic factors, since they form the conditions for the functioning of the enterprise and, accordingly, influence its strategic decisions on the choice of an international partner or target market. [1] Important for improving the export activity of agri-food products is the need to develop methodological approaches to creating an effective food market, focusing on quality, competitiveness and state regulation tools. [2] Improving the safety and shelf life of meat products is considered a key factor in competitiveness in foreign markets, and natural antioxidants can reduce the use of chemical preservatives, which is positively perceived by consumers in the Netherlands who are focused on ecological and organic products. [3] The Law of Ukraine “On Veterinary Medicine” establishes mandatory standards for the safety of products of animal origin, conditions of their production, storage and transportation. Compliance of Ukrainian meat products with the provisions of this law is a prerequisite for obtaining export permits to EU countries, including the Netherlands, which has high requirements for the quality and biosafety of imported food products. [4] Another important aspect for improving quality may be changing the physicochemical characteristics of meat. The study demonstrates the possibility of improving the quality of the product through technological interventions at the growing stage, which can be useful for meat processing enterprises that purchase raw materials or have their own livestock complexes and seek to adapt production to consumer requirements. [5] The object of the study is Euro-Commerce Limited Liability Company. According to the goal, the following tasks were performed: - to review scientific achievements in the field of research on the development of export activities of meat processing enterprises; - to analyze the regulatory framework for the development of export activities of meat processing enterprises; - to analyze the current state and trends of international economic relations between Ukraine and the Netherlands and its features; - to reveal the peculiarities of cooperation between domestic meat processing enterprises and Dutch partners on the example of Euro-Commerce LLC; - to analyze and forecast the indicators of Ukraine's export activity in the Dutch market; - to forecast the development of economic activity of meat processing enterprises on the example of Euro-Commerce LLC; - to formulate recommendations for Euro-Commerce LLC, which wants to develop its presence in the Dutch market. The subject of the study is the export activity of domestic meat processing enterprises in the context of intensified cooperation between Ukraine and the Netherlands. The purpose of the study is to investigate the peculiarities of the development of export activities of domestic meat processing enterprises in the context of intensified cooperation between Ukraine and the Netherlands and to develop a comprehensive measure to stimulate it. The study was conducted using such approaches and methods as: systematic approach, statistical and graphical methods, methods of analysis and synthesis, methods of induction and induction, method of comparative analysis, etc. The practical significance of the topic lies in the possibility of using the results of the work to improve the efficiency of export activities of meat processing enterprises, in particular Euro-Commerce LLC, in the EU markets. The study examined the export activities of domestic meat processing enterprises in the context of intensifying cooperation between Ukraine and the Netherlands and developed recommendations for its development on the example of Euro-Commerce LLC. The author analyzes the theoretical and legal foundations and peculiarities of export activities at Ukrainian meat processing enterprises. The author analyzes international economic relations between Ukraine and the Netherlands, export activities of Ukrainian meat processing enterprises in cooperation with the Netherlands, in particular, on the example of Euro-Commerce LLC. The prospects for cooperation between Ukraine and the Netherlands in the field of meat processing are considered, and a project plan is developed to improve the efficiency of export activities at the meat processing enterprise Euro-Commerce LLC.
Research and development the export activities of domestic enterprises in the meat processing industry in the context of intensifying cooperation between Ukraine and the Netherlands
Keywords: 3.292.00.00; експорт; експортна діяльність; зовнішньоекономічна діяльність; м’ясопереробні підприємства; export; export activity; foreign economic activity; meat processing enterprises. List of used literature sources 1. Alekseenko; I. A.; 2023; “The influence of the external macro environment on the foreign economic activity of the enterprise”; Problems of modern transformations. Series: Economics and Management; (7). 2. Dudar T.G.; Dudar V.T.; 2009; Formation of the market of competitive agro-food products: theory; methodology; prospects: monograph; Ternopil; Economic Thought; 246 p. 3. Marek; B.; Andrea; M.; Miroslav; K.; Adam; G.; Alika; B.; Katarina; P.; Daniela; V.; Terezia; Sh.; and Lukas; Y.; 2025; Cascara; the unusual antioxidant option for meat industry; Journal of Microbiology; Biotechnology and Food Sciences. pp. 1-4. 4. Law No. 2498-XII of the Verkhovna Rada of Ukraine “On Veterinary Medicine”; effective from June 25; 1992; as amended on January 18. 2025 р.. Bulletin of the Verkhovna Rada of Ukraine; (41); p. 608. 5. Gyulsa; G.; Ulku; Alper; G.; Mekhmet; Ch.; Khatide; E.; Burak; K.; Yasin; B.; Mudzhakhit; K.; Ismail; D. and Sermin; T.; 2025; The effects of acetylsalicylic acid on performance; carcass traits; breast meat quality and white stripe muscle defects in broiler chickens. Journal of The Science of Food and Agriculture. pp. 1-10