Zaera-polo’s architectural compass as a research tool for modern concepts of architectural environment design - Джигіль, Юрій; Dzhyhil, Yuriy (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
У статті розглядаються тенденції сучасної архітектури, викладені в дослідженнях архітектурного критика Александро Заера-Поло та його команди. Створений ними інструмент отримав назву “Інтерактивна карта сучасної архітектури”. “Еволюційне дерево” Чарльза Дженкса (схема архітектури XX ст.) справило значний вплив на цей інструмент. Інтерактивна карта стала загальновизнаним інструментом для вивчення та порівняння методів роботи та стилістичних особливостей, що виявляються в роботі сучасних архітекторів з усього світу. Функціональність карти Заера-Поло протягом п’яти років вивчалася автором цієї статті під час навчання майбутніх архітекторів на кафедрі проектування архітектурного середовища Національного університету “Львівська політехніка”. Ці експертизи дозволили сформулювати низку пропозицій щодо вдосконалення обох – структури цієї карти та методології її створення. Зазначається, що інтерактивна карта є потужним інструментом для здобуття студентами знань з дисципліни “Сучасні концепції проектування архітектурного середовища”. Передбачається, що ця карта може стати прототипом діаграми “Сучасний стан сучасної української архітектури” у майбутньому.

The article examines the trends in modern architecture, outlined in the studies of architectural critic Alejandro Zaera-Polo and his team. The tool they’ve created was named “Interactive Map of Modern Architecture”. Charles Jencks’s ‘Evolutionary Tree’ (diagram of 20th century architecture) had a significant influence on this tool. The functionality of Zaera-Polo’s map has been examined for five years by the author of this article while tutoring future architects at the Department of Architectural Environment Design at Lviv Polytechnic National University. These examinations allowed us to formulate a number of proposals to improve both – the structure of this map and the methodology of its creation.
Архітектурний компас А. Заера-Поло як інструмент дослідження сучасних концепцій дизайну архітектурного середовища
Keywords: сучасна архітектура; інтерактивна карта; політичний компас; modern architecture; interactive map; political compass; 72.03