Психологічні особливості толерантності майбутніх психологів - Сидорук, Лідія Олегівна; Sydoruk, Lidiia Olehivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Робота присвячена дослідженню психологічних особливостей толерантності майбутніх психологів. Теоретичний аналіз виявив, що толерантність – це прояв свідомого, раціонального та відповідального вибору індивіда, прояв ним своєї активної позиції щодо побудови суспільних відносин. У зв’язку з цим, вивчення психологічних особливостей толерантності майбутніх психологів є актуальним, оскільки забезпечує розкриття механізмів впливу соціуму на особистісні структури суб’єкта через вищий план його функціонування – когнітивний. З метою апробації та підтвердження робочої гіпотези було досліджено 100 осіб, віком від 20 до 22 років та різної статі. Емпіричне дослідження підтвердило, що більшість респондентів симпатизує оточуючим і вміє контролювати свої емоції та дії, хоча є респонденти, які не схильні до толерантності та погано контролюють власні дії. Таким чином, толерантність майбутнього психолога виявляється у нетерпимості до насильства, емпатійності, сформованої культури діалогового спілкування, здатності надати кваліфіковану психологічну допомогу різним групам осіб незалежно від психофізичних чи соціокультурних особливостей на основі прийняття їх духовних цінностей, моральних переконань, релігійних вірувань та життєвих установок. Сформованість толерантності у майбутніх психологів забезпечує підвищення якості психологічного супроводу різних категорій громадян з урахуванням їх індивідуальних та соціальних характеристик.

The work is devoted to the study of the psychological features of tolerance of future psychologists. Theoretical analysis revealed that tolerance is a manifestation of a conscious, rational and responsible choice of an individual, a manifestation of his active position in building social relations. In this regard, the study of the psychological features of tolerance of future psychologists is relevant, since it provides the disclosure of the mechanisms of influence of society on the personal structures of the subject through the highest level of its functioning - cognitive. In order to test and confirm the working hypothesis, 100 people aged 20 to 22 years and of different sexes were studied. Empirical research confirmed that the majority of respondents sympathize with others and are able to control their emotions and actions, although there are respondents who are not inclined to tolerance and poorly control their own actions. Thus, the tolerance of a future psychologist is manifested in intolerance to violence, empathy, a developed culture of dialogical communication, the ability to provide qualified psychological assistance to various groups of people regardless of psychophysical or sociocultural characteristics based on the acceptance of their spiritual values, moral convictions, religious beliefs and life attitudes. The formation of tolerance in future psychologists ensures an increase in the quality of psychological support for various categories of citizens, taking into account their individual and social characteristics. Key words: tolerance, tolerance, empathy, students, tolerance index, psychological characteristics.
Psychological features of tolerance of future psychologists
Keywords: 8.053.00.01; толерантність; терпимість; емпатія; студенти; індекс толерантності; психологічні особливості