Історичний розвиток структури та функцій кадастрових систем і систем земельного реєстру - Тревого, І.; Губар, Ю.; Trevoho, I.; Hubar, Yu. (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Мета цієї наукової роботи полягає у доведенні важливості й необхідності розвитку кадастрових систем та систем земельного реєстру. Виконані дослідження дають змогу оновлювати національні кадастри у режимі реального часу. Надійна система перевірки повинна і надалі забезпечувати цілісність кадастру. Методика. Кадастрові системи відіграють особливу роль в управлінні земельними ресурсами, а кадастрова інформація є основою для оподаткування та інвестицій з метою раціонального використання та охорони земель. Новітні багатофункціональні кадастри являють собою комплексну земельно-інформаційну систему об’єктів нерухомого майна, що передбачає введення у їх структуру базових реєстрів (земельний реєстр, реєстр прав і реєстр об’єктів капітального будівництва) та загальних реєстрів, що містять відомості про об’єкти, види угідь, природні та якісні характеристики земель, інші дані, які є основою для економічного і територіального планування та землеустрою. Результати. Основним напрямом розвитку кадастрових систем є збирання даних та узагальнення інформації про стан, кількісні та якісні показники земельних ресурсів. Однак ці етапи дослідження не є кінцевою метою створення кадастрових систем. Потрібно зосередити увагу на зручності та доцільності використання такої інформації. Для підвищення ефективності роботи земельно-кадастрових систем необхідно розширити кадастрову систему інформацією про земельні ресурси, які з певних причин залишились без власника або в оформленні яких є помилки; ділянки, що мають власника, але не використовуються в господарській діяльності. Така інформація забезпечить формування багаторівневої структури земельного ринку та підвищить ефективність державного регулювання. Наукова новизна та практична значущість. Доведено важливість розвитку кадастрових систем, що дасть змогу надалі збільшувати їх потенціал з метою вирішення надважливих державних завдань, а саме: управління надзвичайними ситуаціями, економічними процесами, ефективного управління у сфері комунального господарства та здійснення багатьох інших функцій державного управління. Дослідження дають змогу належно зрозуміти й оцінити правову ситуацію на землі, удосконалити тенденції інтенсифікації використання земель та технологій визначення меж об’єктів нерухомості.

The purpose of this research paper is to prove the importance and necessity of developing cadastral and land registry systems, the research performed allows for the updating of national cadastres in real time. A reliable verification system should continue to ensure the integrity of the cadastre. Methodology. Cadastral systems play a special role in land management, and cadastral information is the basis for taxation and investment for the rational use and protection of land. The latest multifunctional cadastres form a comprehensive land information system of real estate objects, which includes basic registers (land register, register of rights and register of capital construction objects) and general registers containing information on objects, types of land, natural and qualitative characteristics of land, and other data that are the basis for economic and territorial planning and land management. Results. The main direction of development of cadastral systems is data collection and generalisation of information on the status, quantitative and qualitative indicators of land resources, but these stages of research are not the ultimate goal of cadastral systems. The focus should be on the convenience and expediency of using such information. To improve the efficiency of land cadastral systems, it is necessary to expand the cadastral system with information on land resources that for some reason have been left without an owner or have errors in registration; plots that have an owner but are not used in economic activity. Such information will ensure the formation of a multi-level structure of the land market and increase the efficiency of state regulation. Scientific novelty and practical significance. The importance of developing cadastral systems has been proved, which will further increase their potential for solving crucial state tasks, namely: emergency management, economic processes, effective management in the field of public utilities and many other public administration functions. The research makes it possible to properly understand and assess the legal situation on the land, to improve the trends of intensification of land use and technologies for determining the boundaries of real estate objects.
Historical development of the structure and functions of cadastral and land registry systems
Keywords: кадастр; кадастр нерухомості; багатоцільовий кадастр; кадастрові системи; земельно- інформаційна система; геопросторові дані; фіскальний кадастр; оцінка нерухомості; cadastre; real estate cadastre; multipurpose cadastre; cadastral systems; land information system; geospatial data; fiscal cadastre; real estate valuation; 528.44