Автомобільні дороги та їх вплив на екосистеми - Шелемей, Назар Євгенович; Shelemei, Nazar Yevhenovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Шелемей Н.Є., Петрушка К.І. (керівник). Автомобільні дороги та їх вплив на екосистеми. Бакалаврська кваліфікаційна робота. – Національний університет “Львівська Політехніка”, Львів, 2025. Розширена анотація Автомобільні дороги є важливою складовою інфраструктури, що сприяє розвитку економіки, зручності транспортування та покращенню доступності територій. Проте їхнє будівництво та експлуатація суттєво впливають на екосистеми, змінюючи природні ландшафти, забруднюючи атмосферу, водні ресурси та ґрунти, а також викликаючи шумове забруднення. Ці фактори можуть призвести до зниження біорізноманіття, фрагментації природних середовищ та зниження якості життя людей і тварин, що мешкають в обмежених екологічних умовах [1]. Незважаючи на негативні наслідки, сучасні технології та підходи до планування та будівництва доріг дозволяють значно зменшити ці впливи. Інтеграція екологічних принципів у проектування доріг, впровадження екологічно чистих матеріалів, рекультивація територій, зменшення викидів та шуму, а також застосування інноваційних рішень, таких як електричні автомобілі, можуть значно покращити ситуацію [2, 3]. Таким чином, ключовим завданням є забезпечення сталого розвитку інфраструктури, де транспортні рішення будуть балансувати між потребами економіки та охороною навколишнього середовища. Тільки через відповідальне планування та врахування екологічних аспектів можна мінімізувати негативні наслідки від автомобільних доріг і зберегти природні екосистеми для майбутніх поколінь [4, 5]. Об’єкт дослідження - природні екосистеми, розташовані в зоні впливу автомобільних доріг. Предмет дослідження - екологічні наслідки функціонування дорожньої інфраструктури. 6 Мета дослідження: проведення комплексної оцінки екологічного впливу автомобільних доріг на екосистеми, визначення основних чинників навантаження та обґрунтування шляхів зменшення їх негативного впливу. У роботі досліджується вплив автомобільних доріг на екосистеми, зокрема на фрагментацію природних середовищ, забруднення повітря, води та ґрунтів, а також зміну біорізноманіття. Аналізуються основні чинники, що спричиняють негативні наслідки для екологічних систем, та розглядаються можливі заходи з мінімізації цих впливів. Робота також акцентує увагу на необхідності розвитку сталого транспорту та екологічно чистих технологій для зменшення антропогенного навантаження. Окрім цього, пропонуються рекомендації щодо поліпшення планування автомобільних мереж і їх інтеграції в природні ландшафти з метою збереження екологічної рівноваги.довкілля, транспортні викиди.

Shelemei Nazar, Petrushka Katreryna (supervisor). Highways and their impact on ecosystems. Bachelor's thesis. - Lviv Polytechnic National University, Lviv, 2025. Extended abstract Roads are an important part of the infrastructure that contributes to economic development, ease of transport and improved accessibility of territories. However, their construction and operation have a significant impact on ecosystems, changing natural landscapes, polluting the atmosphere, water and soil, and causing noise pollution. These factors can lead to a decline in biodiversity, fragmentation of natural environments, and a decrease in the quality of life of people and animals living in limited environmental conditions [1]. Despite the negative effects, modern technologies and approaches to road planning and construction can significantly reduce these impacts. Integrating environmental principles into road design, using environmentally friendly materials, reclaiming areas, reducing emissions and noise, and applying innovative solutions such as electric vehicles can significantly improve the situation [2, 3]. Thus, the key challenge is to ensure sustainable infrastructure development, where transport solutions will balance the needs of the economy and environmental protection. Only through responsible planning and consideration of environmental aspects can the negative impacts of roads be minimised and natural ecosystems preserved for future generations [4, 5]. Study object - the natural ecosystems located in the area of influence of motorways. Scope of research - the environmental impacts of road infrastructure. Goal of research: сonducting a comprehensive assessment of the environmental impact of roads on ecosystems, identifying the main factors of stress and justifying ways to reduce their negative impact. The paper examines the impact of roads on ecosystems, including the fragmentation of natural environments, air, water and soil pollution, and changes in 8 biodiversity. It analyses the main factors that cause negative effects on ecological systems and considers possible measures to minimise these impacts. The paper also focuses on the need to develop sustainable transport and environmentally friendly technologies to reduce the anthropogenic burden. In addition, recommendations are offered to improve the planning of road networks and their integration into natural landscapes in order to maintain ecological balance.
Highways and their impact on ecosystems
Keywords: 6.101.00.00; екологічний вплив; автомобільні дороги; забруднення; environmental impact; highways; environmental pollution; transport emissions