Використання великих даних для побудови «розумного регіону» - Голота, Олександр; Кут, Василь Іванович; Holota, Oleksandr; Kut, Vasyl (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Проаналізовано сучасні підходи до опрацювання даних, які генеруються та збираються у “розумних” містах. Технології опрацювання “великих даних” відкривають можливості для покращення життя міста та підвищення ефективності функціонування його різних галузей. Створення розумних міст, де технології поліпшують якість життя та підвищують ефективність роботи служб, є важливим напрямом використання великих даних. Зазначено, що використання інформатизації не може стосуватися тільки місць з великою щільністю населення. Відповіддю на завдання інформатизації невеликих населених пунктів, але із порівняно великою щільністю населення є створення розумного регіону. Розвиток сучасних інформаційних технологій змінює підходи до управління регіонами та їх економічного поступу. Особливо це стосується регіонів зі складною географією, мультинаціональною спільнотою та різнорідними галузями економіки, до яких належить і Закарпаття. У статті досліджено можливість створення розумного регіону на Закарпатті із використанням сучасних методів обробки великих даних.

The modern world is characterized by a growth in the amount of data generated and collected. “Big data” provides opportunities for improving life and efficiency in various spheres. Creating smart cities where technology enhances the quality of life and service efficiency is an important direction in the use of big data. However, the use of digitization should not only concern places with a high population density. The answer to the challenge of digitizing populated areas of small size but relatively high population density is the creation of an intelligent region. The current technological environment is changing approaches to the management and development of regions. This is especially true for places with complex geography, a multinational community, and diverse economic sectors, such as Transcarpathia. This article explores the possibility of creating an intelligent region in Transcarpathia using modern methods of big data processing.
Using big data for the construction of an intelligent region
Keywords: розумний регіон; автоматизація життєдіяльності населення; великі дані; параметризація v; сфери впровадження розумного регіону; Закарпаття; smart region; automation of population life activities; big data; parameterization; areas of implementation of the intelligent region; Transcarpathia; 004.89; 004