Nagornyak, MykhailoFigurka, NataliaSamaryk, VolodymyrVarvarenko, SerhiyFerens, MariaOleksa, Victoria2017-05-052017-05-052016Modification of polysaccharides by N-derivatives of glutamic acid using steglich reaction / Mykhailo Nagornyak, Natalia Figurka, Volodymyr Samaryk, Serhiy Varvarenko, Maria Ferens, Victoria Oleksa // Chemistry & Chemical Technology. – 2016. – Volume 10, number 4. – P. 423–427. – Bibliography: 10 titles.https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/37858The work describes dextrin modifications with the purpose to obtain a functional product with an extensive structure of macromolecules, capable to form self-stabilized dispersions in an aqueous environment. To ensure the branching, the modification was performed using the functional agents – N-derivatives of glutamic acid. The substitute in the N-position provides the introduction of the required function. Modification was performed by using the Steglich reaction that provides the progress of the process in soft, controlled conditions. В роботі викладено ряд досліджень стосовно модифікації декстрину з метою одержання функціонального продукту з розгалуженою структурою макромолекул, здатного до формування в водних середовищах самостабілізованих дисперсій. Для забезпечення розгалуження макромолекул декстрину модифікацію здійснювали біфункціональними агентами – N-похідними глутамінової кислоти. Замісник в N-положенні забезпечує введення необхідної функції. Модифікацію здійснювали за реакцією Стегліха, що забезпечує перебіг процесу в мяких, контрольованих умовах.enSteglich reactiondextrinmodified polysaccharidesglutamic acidреакція Стегліхадекстринмодифікація полісахаридівглютамінова кислотаModification of polysaccharides by N-derivatives of glutamic acid using steglich reactionМодифікація полісахаридів N-похідними глутамінової кислоти за реакцією СтегліхаArticle