Дослідження умов праці в електромеханічному цеху та розробка заходів для їх покращення - Кавчак, Дмитро Михайлович; Kavchak, Dmytro Mykhailovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Бакалаврська кваліфікаційна робота складається з 84 сторінок основного тексту, містить 16 таблиць, 5 рисунків, список використаних джерел із 33 найменувань . Актуальність теми дослідження зумовлена прямою залежністю між станом умов праці та її продуктивністю. Незадовільні умови праці на робочому місці не лише знижують ефективність виробничих процесів, але й сприяють зростанню частоти виробничого травматизму та професійних захворювань. За результатами виконаної роботи можна констатувати: • Аналіз літературних джерел засвідчив, що проблема забезпечення безпечних умов праці на підприємствах машинобудівного комплексу зберігає свою актуальність. • Проведено комплексний аналіз стану умов праці працівників електромеханічного цеху підприємства АТ «Карпатпром». • Розроблено проєкт системи загальнообмінної припливно-витяжної вентиляції та здійснено підбір необхідного для неї обладнання. • Розраховано витрати на реалізацію запроєктованих заходів: вартість встановлення та монтажу витяжної системи, а також її подальшого функціонування та обслуговування. • Підібрано світильники для нормалізації освітлення на робочому місці токаря. Поліпшення умов праці, підвищення її безпеки та зниження шкідливого впливу виробничих факторів мають значний економічний ефект, позитивно впливаючи на ключові показники діяльності підприємств: продуктивність праці, якість продукції та її собівартість.

The bachelor's qualification work consists of 84 pages of the main text, contains 16 tables, 5 figures, a list of used sources of 33 names. The relevance of the research topic is due to the direct relationship between the state of working conditions and its productivity. Unsatisfactory working conditions in the workplace not only reduce the efficiency of production processes, but also contribute to an increase in the frequency of industrial injuries and occupational diseases. According to the results of the work performed, it can be stated: • Analysis of literary sources showed that the problem of ensuring safe working conditions at enterprises of the machine-building complex remains relevant. • A comprehensive analysis of the state of working conditions of employees of the electromechanical workshop of the enterprise JSC "Karpatprom" was carried out. • A general exchange supply and exhaust ventilation system project was developed and the necessary equipment was selected. • The costs of implementing the designed measures were calculated: the cost of installing and mounting the exhaust system, as well as its further operation and maintenance. • Lamps were selected to normalize lighting at the turner's workplace. Improving working conditions, increasing safety, and reducing the harmful effects of production factors have a significant economic effect, positively affecting key indicators of enterprise performance: labor productivity, product quality, and cost.
Study of working conditions in the electromechanical workshop and development of measures to improve them
Keywords: 6.263.00.00; вентиляційна система; шкідливі та небезпечні виробничі фактори; припливна та витяжна вентиляція; охорона праці; освітленість; ventilation system; harmful and dangerous production factors; supply and exhaust ventilation; labor protection; lighting