Управління людським капіталом як фактор підвищення конкурентоспроможності ПП «Техноліс» - Костенко, Олексій Вадимович; Kostenko, Oleksii Vadymovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Костенко О., Бойківська Г. (керівник). Управління людським капіталом як фактор підвищення конкурентоспроможності ПП «Техноліс». Бакалаврська кваліфікаційна робота. Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2025. Розширена анотація В умовах сучасних викликів воєнного часу, кадрової нестабільності та економічної турбулентності управління людським капіталом набуває ключового значення для збереження конкурентоспроможності малого бізнесу в Україні. ПП «Техноліс» адаптовує практики управління персоналом до реалій обмежених ресурсів, скороченого штату та підвищеного трудового навантаження. Теоретичні засади управління людським капіталом у сучасних умовах досліджувалися у працях низки науковців [1-4]. Зокрема, чинники формування людського капіталу підприємств в умовах нестабільності проаналізовано у роботі Гойчук В. І. та Любомудрової Н. П. [1]. Інноваційні підходи до залучення та утримання висококваліфікованого персоналу в контексті конкурентної боротьби за таланти досліджували Дрейчук М. А. та Ситник Й. С. [2]. Аспекти комунікаційної взаємодії як елементу ефективного управління персоналом розкрито у публікації Захарчин Г. М. [3]. Концептуальні основи формування та розвитку людського капіталу в національному економічному контексті представлено у фундаментальному дослідженні Федулової Л. І. [4]. Метою бакалаврської кваліфікаційної роботи є аналіз управління людським капіталом ПП «Техноліс» у контексті формування його конкурентоспроможності та розроблення пропозицій щодо удосконалення відповідних управлінських практик. Для досягнення поставленої мети у роботі передбачено вирішення таких завдань: розкрити теоретичні основи управління людським капіталом у контексті забезпечення конкурентоспроможності підприємства; охарактеризувати систему управління людським капіталом ПП «Техноліс»; здійснити оцінювання впливу системи управління людським капіталом на результати діяльності підприємства; дослідити рівень задоволеності працівників та визначити внутрішні резерви мотивації; розробити практичні напрями удосконалення управління людським капіталом ПП «Техноліс». Об’єктом дослідження є система управління людським капіталом ПП «Техноліс». Предметом дослідження виступають процеси, інструменти та результати управління людським капіталом у контексті формування конкурентоспроможності підприємства. У процесі дослідження використано такі методи: аналіз та синтез для вивчення структури персоналу й оцінювання управлінських рішень; класифікацію – для систематизації проблем управління персоналом; анкетування працівників ПП «Техноліс» – для виявлення внутрішніх оцінок і потреб персоналу; статистичні методи – для обробки первинної інформації, визначення динаміки та обґрунтування висновків. У першому розділі розкрито сутність людського капіталу як економічної категорії, охарактеризовано сучасні концепції його оцінювання й розвитку, а також визначено його вплив на стійкість і адаптивність бізнесу. Другий розділ роботи містить характеристику системи управління персоналом ПП «Техноліс», оцінку змін у кадровій структурі, аналізування результатів опитування працівників за ключовими блоками: навантаження, мотивація, розвиток, комунікація та умови праці. У третьому розділі обґрунтовано напрями удосконалення управлінських процесів, зокрема оптимізацію навантаження, підвищення ролі нематеріальної мотивації, впровадження освітніх практик і комунікаційних інструментів.

Kostenko O., Boikivska H. (head). Human capital management as a factor in increasing the competitiveness of Tekhnolis PE. Bachelor's qualification work. Lviv Polytechnic National University, Lviv, 2025. Extended Abstract Under the current challenges of wartime conditions, labor instability, and economic turbulence, human capital management becomes a key factor in maintaining the competitiveness of small businesses in Ukraine. The Tekhnolis PE is adapting its human resource management practices to the realities of limited resources, downsized staff, and increased workload. The theoretical foundations of human capital management in today’s environment have been explored in the works of a number of scholars [1–4]. In particular, the factors influencing the formation of human capital in enterprises under conditions of instability have been analyzed by Hoichuk V. I. and Liubomudrova N. P. [1]. Innovative approaches to attracting and retaining highly qualified personnel in a competitive talent market have been studied by Dreichuk M. A. and Sytnyk Y. S. [2]. Aspects of communicative interaction as an element of effective personnel management are presented in the work of Zakharchyn H. M. [3]. The conceptual foundations for the formation and development of human capital in the national economic context are outlined in the fundamental research of Fedulova L. I. [4]. The aim of the bachelor’s qualification thesis is to analyze human capital management at Tekhnolis PE in the context of enhancing its competitiveness and to develop proposals for improving relevant managerial practices. To achieve this aim, the following research objectives have been set: to identify the theoretical principles of human capital management in relation to enterprise competitiveness; to characterize the human capital management system at Tekhnolis PE, to evaluate the impact of human capital management on the enterprise’s performance; to assess employee satisfaction and identify internal motivational reserves; and to develop practical directions for improving human capital management at Tekhnolis PE. The object of the study is the human capital management system of Tekhnolis PE. The subject of the study comprises the processes, tools, and outcomes of human capital management in the context of enhancing enterprise competitiveness. The research methodology includes analysis and synthesis for studying personnel structure and evaluating managerial decisions; classification for structuring human capital issues; employee surveys to identify internal assessments and needs; and statistical methods for processing primary data, tracking dynamics, and substantiating findings. The first chapter examines the essence of human capital as an economic category, outlines modern approaches to its evaluation and development, and determines its role in business resilience and adaptability. The second chapter provides a detailed analysis of the human capital management system at Tekhnolis PE, including changes in staff structure and results of employee surveys across key areas: workload, motivation, development, communication, and working conditions. The third chapter substantiates directions for improving management processes, such as optimizing workload, strengthening non-material motivation, implementing educational initiatives, and developing communication tools.
Human capital management as a factor in increasing the competitiveness of Technolis PE
Keywords: 6.051.00.03; людський капітал; конкурентоспроможність; мотивація; професійний розвиток; задоволеність працівників; human capital; competitiveness; motivation; professional development; employee satisfaction