Правова природа права на відмову від апеляційної скарги у цивільному судочинстві України - Воробель, У. (Видавництво Львівської політехніки, 2016)
Досліджено правову природу права на відмову від апеляційної скарги у цивільному судочинстві. На прикладах із судової практики проілюстровані помилки, пов’язані із неправильним трактуванням правової природи цього інституту. Зроблено висновок, що право на відмову від апеляційної скарги потрібно трактувати як відмову апелянта, що вже реалізував своє право апеляційного оскарження судового рішення, від права продовжувати апеляційний розгляд справи у суді, що загалом веде до вичерпання права на апеляційне оскарження судового рішення, що призводить до втрати можливості повторного його звернення до суду із апеляційною скаргою на те саме судове рішення та з тих самих підстав. Исследовано правовую природу права на отказ от апелляционной жалобы в гражданском судопроизводстве. На примерах из судебной практики проиллюстрированы ошибки, связанные с неверной трактовкой правовой природы этого института. Сделан вывод, что отказ от апелляционной жалобы следует трактовать как отказ апеллянта от права продолжать апелляционное рассмотрение дела у суде, что в целом ведет к исчерпанию права на апелляционное обжалование судебного решения, которое приводит к потере возможности повторного обращения апеллянта в суд с той же апелляционной жалобой, на то же самое судебное решение, из тех же оснований. The legal nature of the right to reject the appeal in civil proceedings has been researched. Covered by the scientific literature opinions on the legal nature of this discretionary right of the appellant has been analyzed; moreover the errors related to the incorrect interpretation of the legal nature of the institution have been illustrated using the examples of legal literature. It has been concluded that the right to reject the appeal should be interpreted as a waiver of appellant, who had already realized his or her right to appeal the court decision, from the right to pursue appellate litigation, what generally leads to exhaustion of the right to appeal the judgment as one with the constitutional principles of administration of justice, which leads to loss of opportunity of the repeated application to the court with the same appeal to that same judgment and on the same grounds.
Правовая природа права на отказ от апелляционной жалобы в гражданском судопроизводстве Украины
Legal nature of the right to reject appeal in the civil procedure of Ukraine
Keywords: апеляційна скарга; відмова від апеляційної скарги; правова природа; апелянт; цивільне судочинство; апелляционная жалоба; отказ от апелляционной жалобы; правовая природа; апеллянт; гражданское судопроизводство; appeal; rejection of the appeal; legal nature; appellant; civil litigation