Дизайн інтер'єру Музею електрифікації Львівщини на вул. Мушака, 56 у м. Львові - Москалюк, Єлизавета Анатоліївна; Moskaliuk, Yelyzaveta Anatoliivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У дипломному проєкті представлено дизайн-проєкт інтер’єру музею електрифікації Львівщини, що має на меті створення сучасного предметнопросторового середовища, яке поєднує історичну достовірність, технічну тематику та інноваційні засоби подачі інформації. Актуальність проєкту зумовлена потребою популяризації науково-технічної спадщини регіону шляхом інтерактивної музейної комунікації. У першому розділі розглянуто особливості технічних музеїв, проаналізовано історію формування музеїв науки, техніки та електрифікації в Україні, а також визначено концептуальні підходи до дизайну промислової та технічної спадщини. Другий розділ присвячено аналізу дизайну предметнопросторового середовища технічних музеїв, включаючи функціональне зонування, нормативні вимоги, принципи універсального дизайну та інтеграцію мультимедійних технологій. У третьому розділі подано проєктну пропозицію музею: опрацьовано вихідні дані, розроблено концепцію, здійснено об’ємно-планувальне рішення, визначено колористику, матеріали, ергономічні та інклюзивні аспекти, а також предметне наповнення інтер’єру. Четвертий розділ містить економічне обґрунтування проєкту з аналізом витрат і можливостями оптимізації бюджету. Проєкт поєднує естетичну виразність, функціональність та інноваційність, забезпечує комфортне та доступне середовище для широкого 4 кола відвідувачів і формує новий підхід до презентації технічної спадщини у музейному просторі.

This bachelor’s thesis presents an interior design project for the Museum of Electrification of the Lviv Region. The project aims to create a contemporary spatial environment that integrates historical accuracy, a technical narrative, and innovative methods of information presentation. The relevance of the project lies in the need to promote the region’s scientific and technological heritage through interactive museum communication. The first chapter examines the features of technical museums, the historical development of science, technology, and electrification museums in Ukraine, and defines conceptual approaches to the design of industrial and technical heritage. The second chapter focuses on the design of the spatial environment in technical museums, including functional zoning, regulatory requirements, principles of universal design, and the integration of multimedia technologies. The third chapter presents the design proposal for the museum: it includes site analysis, the development of a general concept, spatial planning, selection of materials and colors, ergonomic and inclusive design solutions, and interior furnishing. The fourth chapter provides an economic justification of the project with a detailed analysis of expenditures and proposals for cost optimization. The project combines aesthetic expressiveness, functionality, and innovation. It offers a comfortable and inclusive space for a wide range of visitors and introduces 5 a new approach to the representation of technical heritage in a contemporary museum context.
Interior design of the Museum of Electrification of Lviv Region at 56 Mushaka St. in Lviv
Keywords: 6.022.03.03; музей електрифікації; інтер’єр; дизайн; технічна спадщина; інклюзивність; мультимедіа; функціональне зонування; museum of electrification; interior design; technical heritage; inclusivity; multimedia; functional zoning