Математичне моделювання процесів у системі тиристорного збудження синхронного гідрогенератора - Куцик, А. С. (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2002)
Використання силових напівпровідникових перетворювачів - характерна особливість побудови сучасних систем збудження потужних синхронних генераторів. Для комплексного досліждення процесів у таких системах пропонується використовувати метод математичного моделювання. У статті розглянуто один з варіантів системи збудження потужного синхронного гідрогенератора, описано його математичну модель та наведено результат дослідження процесів при початковому збудженні синхронного генератора. The power semiconductor converters are widely used in the modern excitation systems of the power synchronous generators. For research of the processes in such systems the mathemathical modeling method are proposed. The excitation system of the power explicit-pole synchronous generators and its mathematical model are described in the paper. The research results of the processes under initial excitation of synchronous generators are presented.