Забезпечення кібербезпеки систем штучного інтелекту: аналіз вразливостей, атак і контрзаходів - Неретін, Олексій; Харченко, Вячеслав; Neretin, Oleksii; Kharchenko, Vyacheslav (Видавництво Львівської політехніки, 2022)
Останніми роками багато компаній почали інтегрувати системи штучного інтелекту (СШІ) в свої інфраструктури. СШІ використовують у вразливих сферах суспільства, таких як судова система, критична інфраструктура, відеоспостереження тощо. Це зумовлює необхідність досто- вірного оцінювання і гарантованого забезпечення кібербезпеки СШІ. У дослідженні проаналізовано стан справ щодо кібербезпеки цих систем. Класифіковано можливі типи атак і детально розглянуто основні з них. Проаналізовано загрози і атаки за рівнем тяжкості й оцінено ризики безпеки з використанням методу IMECA. Виявлено, що найвищі ризики небезпеки «Змагальних атак» та атак «Отруєння даних», але контрзаходи щодо них не на належному рівні. Зроблено висновок, що існує потреба в формалізації та стандартизації життєвого циклу розроблення та використання безпечних СШІ. Обґрунтовано напрями подальших досліджень щодо необхідності розроблення методів оцінювання і забезпечення кібербезпеки СШІ, зокрема для систем, які надають штучний інтелект як сервіс.

In recent years, many companies have begun to integrate artificial intelligence systems (AIS) into their infrastructures. AIS is used in sensitive areas of society, such as the judicial system, critical infrastructure, video surveillance, and others. This determines the need for a reliable assessment and guaranteed provision of cyber security of AIS. The study analyzed the state of affairs regarding the cyber security of these systems. Possible types of attacks are classified and the main ones are considered in detail. Threats and attacks were analyzed by level of severity and security risks were assessed using the IMECA method. “Adversarial attacks” and “Data poisoning” attacks are found to have the highest risks of danger, but the countermeasures are not at the appropriate level. It was concluded that there is a need for formalization and standardization of the life cycle of the development and use of secure AIS. The directions of further research regarding the need to develop methods for evaluating and ensuring cyber security of the AIS are substantiated, including for systems that provide AI as a service.
Ensurance of artificial intelligence systems cyber security: analysis of vulnerabilities, attacks and countermeasures
Keywords: штучний інтелект; кібербезпека; змагальні атаки; отруєння і витік даних; троянські атаки; атаки на модель; крадіжки и отруєння моделей; контрзаходи; artificial intelligence; cyber security; adversarial attacks; poisoning and data leakage; trojan attacks; model attacks; model theft and poisoning; countermeasures; 004.89