Інформаційна система для інтерактивного дослідження міст - Денисяк, Софія-Марія Тарасівна; Denysiak, Sofiia-Mariia Tarasivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Із розвитком цифрових технологій зростає популярність нестандартних способів пізнання міського середовища. Замість класичних екскурсій з’являються інтерактивні формати, де гейміфікація, індивідуальні маршрути та активна участь користувача створюють нову якість взаємодії з простором. Сучасний мандрівник прагне не лише побачити туристичні об’єкти, але й поринути в атмосферу місця, дізнатися його історію, розгадати загадки, що робить відвідини більш захопливими та особистісно значущими [1], [2]. Об’єкт дослідження – це процес впровадження квест-екскурсій у міське середовище з опорою на інформаційні технології. Предмет дослідження – програмні рішення, структура баз даних і принципи побудови вебархітектури, що забезпечують стабільну та гнучку роботу такої системи. Мета дослідження – створити вебзастосунок, який поєднує освітні та ігрові елементи в інтерактивному форматі дослідження міста. У ході виконання кваліфікаційної роботи було спроєктовано та реалізовано інформаційну систему, що дозволяє проходити тематичні маршрути у форматі квесту. Основні компоненти: динамічна карта із завданнями, особистий кабінет користувача, система досягнень і рейтингу, а також інтерфейс, адаптований до кількох мов. Кожна локація маршруту містить опис, історичну довідку, загадку та підказку, які активуються при досягненні певної точки. Розробка базується на сучасному технологічному стеку: React (фронтенд), Node.js з Express.js (бекенд), PostgreSQL (база даних), а також Leaflet.js для реалізації карти [3][4][5]. Система демонструє високу інтегрованість компонентів і може бути легко адаптована до нових сценаріїв використання. Результати тестування демонструють ефективність обраної архітектури та потенціал до масштабування. Рішення може застосовуватись у сфері туризму, освіти, музейної діяльності, а також стати основою для створення мобільного додатку.

With the advancement of digital technologies, there is an increasing interest in unconventional ways of exploring urban spaces. Traditional sightseeing is gradually being replaced by interactive formats that incorporate gamification, personalized routes, and user engagement. Modern travelers seek not only information but also emotional connection and immersive experiences, which transform passive observation into active participation [1], [2]. Study object – the process of implementing quest-based city exploration through information technologies. Scope of research – software solutions, database design, and web architecture that ensure flexible and reliable system performance. Goal of research – to develop a web application that combines educational and entertaining content, enabling users to explore cities through interactive quests. During the implementation of the thesis, a fully functional information system was designed and developed. It allows users to follow thematic city routes enriched with tasks and challenges. Key components include an interactive task map, a personalized user profile with progress tracking, a badge and ranking system, and a multilingual adaptive interface. Each location in a quest contains a description, historical background, a riddle, and hints that are unlocked upon reaching specific waypoints. The system was built using a modern tech stack: React for the frontend, Node.js with Express.js for the backend, PostgreSQL for the database, and Leaflet.js for map visualization [3][4][5]. The architecture ensures seamless integration between components and enables dynamic scaling for other cities or topics. Testing on a sample route confirmed the viability of the chosen architecture and the system’s user-friendliness. The platform can be adapted for educational, museum, cultural, or tourism initiatives and has the potential to evolve into a mobile application.
Information system for interactive urban еxploration
Keywords: 6.126.00.01; квест-екскурсія; інформаційна система; вебзастосунок; гейміфікація; маршрут; карта. Використані джерела: 1. European Travel Commission. (2024). Monitoring Sentiment for Intra-European Travel – Wave 19 (June 2024). https://etc-corporate.org/uploads/2024/06/2024_ETC_MSIET_Results_Wave_19.pdf 2. Hamari; J.; Koivisto; J.; & Sarsa; H. (2014). Does Gamification Work? – A Literature Review of Empirical Studies on Gamification. Proceedings of the 47th Hawaii International Conference on System Sciences; 3025–3034. https://doi.org/10.1109/HICSS.2014.377 3. React – Official Documentation. https://react.dev 4. Express.js – Official Documentation. https://expressjs.com 5. Leaflet – Interactive Maps Library. https://leafletjs.com; quest tour; web application; gamification; map; urban routes; interactive tourism