Hydrogels in Biomedicine: Granular Controlled Release Systems Based on 2-Hydroxyethyl Methacrylate Copolymers. A Review - Semenyuk, Nataliya; Dudok, Galyna; Skorokhoda, Volodymyr (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Проаналізовано й узагальнено останні досягнення в галузі створення полімерних систем для пристроїв контрольованого вивільнення речовин у середовище дії на основі гідрогелевих матеріалів. Представлено можливі напрями доставки ліків, зокрема за допомогою гранульних гідрогелів, які працюють за принципом сорбція лікарського засобу вивільнення його в організмі. Проаналізовано дослідження закономірностей синтезу, структури, властивостей і перспектив застосування гранульних гідрогелів на основі 2-гідроксіетилметакрилату та його кополімерів, зокрема з полівінілпіролідоном, як систем контрольованого вивільнення речовин, зокрема ліків.

The article analyzes and summarizes the latest achievements in the field of polymer systems for controlled release devices based on hydrogel materials. Possible directions of drug delivery are presented, including the use of granular hydrogels, which work on the principle of drug sorption − release in the body. The research on the synthesis regularities, structure, properties, and prospects for the use of granular hydrogels based on 2-hydroxyethyl methacrylate (HEMA) and its copolymers, in particular with polyvinylpyrrolidone (PVP), as systems for the controlled release of substances, in particular, drugs, is analyzed.
Гідрогелі в біомедицині: гранульні системи контрольованого вивільнення на основі (КО)полімерів 2-гідроксіетилметакрилату. Огляд
Keywords: пролонгатори ліків; гідрогелі; гранульні кополімери; 2-гідроксіетилметакрилат; суспензійна полімеризація; полівінілпіролідон; drug prolongers; hydrogels; granular copolymers; HEMA; suspension polymerization; polyvinylpyrrolidone