Соціальна ефективність правосуддя та шляхи її підвищення - Колич, Ольга; Kolych, Olha (Видавництво Львівської політехніки, 2022)
Проаналізовано особливості соціальної ефективності правосуддя, проблеми її забезпечення та шляхи підвищення. Зазначається, що ефективність правосуддя належить до пріоритетних завдань держави, з яким прямо пов’язане забезпечення прав людини і громадянина. Виділено соціальні фактори, які негативно впливають на ефективність правосуддя, до яких слід віднести, окрім режиму воєнного стану, зниження рівня довіри суспільства до суду, корумпованість, а також цілий ряд політичних, економічних та соціальних реалій. Зазначається, що на законодавчому рівні прийнято ряд нормативно-правових актів, які спрямовані на реформу судочинства, в тім числі і на підвищення його ефективності. Акцентовано на підвищенню ефективності правосуддя як важливому напряму діяльності судової влади, який реалізується в різних напрямах, ключовим із яких є підвищення суспільної довіри та поваги до суду. Рівень довіри до суду в Україні є невисоким, причиною чого є ряд організаційно-правових та соціальних аспектів. Збільшити цей рівень можна шляхом реформи судової системи, вдосконалення діяльності судів, розширення зв’язків суду із громадськістю, запозичення передового світового досвіду діяльності судової гілки влади відповідно до найвищих стандартів захисту прав і свобод людини і громадянина та розробки подальшої стратегії вдосконалення судової системи тощо. Зазначається, що довіра до суду пов’язана із прозорістю судової системи та сприятиме зміцненню авторитету суду, підвищенню його соціального статусу. Важливою соціальною вимогою до діяльності судів є вимога високої моральності та верховенства етичних норм. Зазначено, що дотримання принципу гуманізму є критерієм справедливості суду, адже даний принцип стосується забезпечення та визнання цінності людини. Важливим елементом ефективності правосуддя є дотримання принципу змагальності. В даному аспекті змагальність слід розглядати не як просту суперечку двох сторін в судовому процесі, яка спрямована на задоволення суб’єктивних інтересів. Змагальність, це, насамперед, діалектична боротьба протилежностей, яка веде до пізнаня об’єктивної дійсності, відновлення справедливості та встановлення істини, до пізнання реального світу. Змагальність закладає основи суддівського правопізнаня, а не лише розгляду справи по суті.

The article analyzes the features of the social effectiveness of justice, the problems of its provision and ways to improve it. It is noted that the effectiveness of justice belongs to the priority tasks of the state, which is directly related to the provision of human and citizen rights. Social factors that have a negative impact on the effectiveness of justice are highlighted, which should include, in addition to the martial law regime, a decrease in the level of public trust in the court, corruption, as well as a number of political, economic and social realities. It is noted that a number of normative legal acts have been adopted at the legislative level, which are aimed at reforming the judiciary, including improving its efficiency. Emphasis is placed on increasing the efficiency of justice as an important area of ​​activity of the judiciary, which is implemented in various directions, the key of which is the increase of public trust and respect for the court. The level of trust in the court in Ukraine is low, the reason for which is a number of organizational, legal and social aspects. It is possible to increase this level by reforming the judicial system, improving the activities of the courts, expanding the court's relations with the public, borrowing the best world experience of the judicial branch of government in accordance with the highest standards of protection of human and citizen rights and freedoms, and developing a further strategy for improving the judicial system, etc. It is noted that trust in the court is related to the transparency of the judicial system and will contribute to strengthening the authority of the court and increasing its social status. An important social requirement for the activity of courts is the requirement of high morality and the supremacy of ethical norms. It is noted that the observance of the principle of humanism is a criterion of the justice of the court, because this principle concerns the provision and recognition of the value of a person. An important element of the effectiveness of justice is compliance with the principle of competitiveness. In this aspect, competitiveness should not be considered as a simple dispute between two parties in a legal process, which is aimed at satisfying subjective interests. Competitiveness is, first of all, a dialectical struggle of opposites that leads to knowledge of objective reality, restoration of justice and establishment of truth, to knowledge of the real world. Competitiveness lays the foundations of judicial jurisprudence, and not only the consideration of the case on its merits.
Social efficiency of justice and ways of its increase
Keywords: ефективність правосуддя; суд; соціологія судочинства; соціальна держава; effectiveness of justice; court; sociology of justice; social state; 340.1