Штучний інтелект у журналістиці як сучасний медіатренд - Катаєва, Валерія Віталіївна; Kataieva, Valeriia (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Метою роботи є всебічне дослідження впливу штучного інтелекту на журналістику, аналіз його технологічних, етичних та соціальних аспектів, а також вивчення перспектив і викликів, що виникають в Україні у контексті впровадження цих технологій у медіа-сектор. У роботі розглянуто теоретичні засади розвитку технологій штучного інтелекту, його місце в глобальних медіа, а також етичні та професійні виклики, які супроводжують його інтеграцію в журналістику. Проведено аналіз сучасного стану медіа в Україні, окреслено ризики автоматизації, загрози професійній незалежності журналістів і можливості для оптимізації редакційної діяльності. Робота також містить порівняння міжнародного досвіду впровадження ШІ у медіа, опис застосування генеративних моделей, алгоритмів обробки природної мови, машинного навчання. Визначено ключові етичні дилеми, зокрема щодо достовірності контенту, авторства та відповідальності. Практичне значення полягає у наданні рекомендацій щодо інтеграції ШІ у вітчизняну журналістику із збереженням професійних стандартів.

The aim of this thesis is to provide a comprehensive analysis of the impact of artificial intelligence on journalism, focusing on its technological, ethical, and social aspects, as well as exploring the challenges and prospects of AI integration into the Ukrainian media sector. The thesis covers theoretical foundations of AI technology development, its global application in media, and the ethical and professional challenges that accompany its implementation. It includes an assessment of the current state of Ukrainian media, identifies risks of automation, threats to journalistic autonomy, and opportunities for editorial process optimization. It also compares international experiences in AI use in media, particularly generative models, natural language processing, and machine learning tools. Key ethical issues are highlighted, such as content accuracy, authorship, and accountability. The practical value lies in offering recommendations for effectively incorporating AI into Ukrainian journalism while preserving professional standards.
Artificial intelligence in journalism as a modern media trend
Keywords: 6.061.00.00