Створення нормативно-технічних засад для індивідуального обліку спожитої теплової енергії з оцінюванням її якості - Микийчук, Богдан Миколайович (Національний університет «Львівська політехніка», 2024)
Дисертація стосується проблем підвищення достовірності індивідуального обліку споживання теплової енергії окремим приміщенням багатоквартирного будинку. В роботі показано, що фізичне зношування будівель та устаткування призводить до зростання теплоспоживання і на сьогодні не розроблено зручних у практичному використанні стандартизованих методів та методик, які б об`єктивно (через економічні показники) стимулювали кожного індивідуального споживача до всебічної економії енергоносіїв. Аналіз існуючої структури централізованого постачання енергоносіями за багато підвідним колективним принципом показує практичну трудність простого апаратного (об’єктивного) обліку спожитого теплі індивідуальними споживачами. Також відсутня нормативна база, що дозволила б здійснювати нарахування оплати за використане тепло із врахуванням якості наданої послуги за звітний період. У зв’язку з цим задача підвищення достовірності обліку теплової енергії з одночасним оцінюванням її якості, з метою раціонального її використання є надзвичайно актуальною проблемою економіки України. The dissertation concerns the problems of increasing the reliability of individual accounting of heat energy consumption by individual premises of an apartment building. The paper shows that the physical wear and tear of buildings and equipment leads to an increase in heat consumption, and today there are no standardized methods and techniques convenient for practical use that would objectively (through economic indicators) stimulate each individual consumer to comprehensively save energy. The analysis of the existing structure of the centralized supply of energy carriers according to the multi-source collective principle shows the practical difficulty of simple hardware (objective) accounting of heat consumed by individual consumers. Also, there is no regulatory framework that would allow the calculation of payment for the used heat, taking into account the quality of the service provided for the reporting period. In this regard, the task of increasing the reliability of thermal energy accounting with simultaneous assessment of its quality, with the aim of its rational use, is an extremely urgent problem of the economy of Ukraine.
Creation of normative and technical principles for individual accounting of consumed thermal energy with assessment of its quality
Keywords: метрологічне забезпечення, метрологічні характеристики, система обліку теплової енергії, лічильники теплової енергії, кваліметричне оцінювання, тепловізійний моніторинг, якість послуги теплопостачання,metrological support, metrological characteristics, thermal energy accounting system, thermal energy meters, qualitative assessment, thermal imaging monitoring, quality of heat supply services; 621.317; 536.53