Складська логістика в діяльності філії "Львівська пивоварня" ПрАТ «Карлсберг Україна» - Бобир, Андрій Сергійович; Bobyr, Andrii Serhiiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Бобир А. С., Леонова С.В. (керівник). Складська логістика в діяльності філії "Львівська пивоварня" ПрАТ «Карлсберг Україна». – Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2025. Розширена анотація. Ефективне функціонування складської логістики на підприємствах харчової промисловості потребує комплексного підходу до управління матеріальними потоками, що супроводжується визначенням меж відповідальності, а також механізму взаємодії підрозділів цієї системи між собою [3, 5]. Особливої актуальності це питання набуває для підприємств пивоварної галузі, де необхідно забезпечити оптимальні умови зберігання сировини та готової продукції з дотриманням суворих стандартів якості та безпеки. Сучасні виклики ринкового середовища вимагають від підприємств пивоварної галузі впровадження інноваційних рішень у сфері складської логістики, що включає автоматизацію процесів, оптимізацію використання складських потужностей та інтеграцію сучасних інформаційних систем управління [1, 4]. Аналіз міжнародного досвіду показує, що застосування комплексного підходу до модернізації складської логістики дозволяє створити контрольоване і регульоване середовище для ефективного управління інтегрованим логістичним сервісом підприємства [2]. Об'єкт дослідження – складська логістика як складова загальної логістичної системи підприємства пивоварної галузі. Предмет дослідження – управління складською логістикою в діяльності філії "Львівська пивоварня" ПрАТ «Карлсберг Україна». Мета дослідження: дослідити особливості складської логістики в діяльності філії "Львівська пивоварня" ПрАТ «Карлсберг Україна» та розробити рекомендації щодо її вдосконалення. Результати дослідження. У роботі розкрито сутність складської логістики як ключової складової логістичної системи підприємства, що забезпечує ефективне управління матеріальними потоками від моменту надходження сировини до відвантаження готової продукції [3]. Проведено комплексний аналіз діяльності ПрАТ 5 «Карлсберг Україна» на українському ринку, який підтвердив стійке зростання доходів та прибутковості підприємства за 2020–2024 роки. Досліджено організацію складської логістики філії «Львівська пивоварня», яка охоплює управління запасами, зонування складського простору, інтеграцію ІТ-рішень та впровадження принципів бережливого виробництва. Встановлено, що система управління якістю складської діяльності є чітко структурованою та базується на сучасних концепціях, зокрема 5S [2, 5]. На основі порівняльного аналізу трьох провідних WMS-систем (Qguar WMS Pro, SAP EWM, Manhattan WMS) за шістьома ключовими критеріями визначено, що SAP Extended Warehouse Management отримала найвищий інтегральний показник, що робить її найбільш стратегічно виваженим рішенням. Розроблено практичні рекомендації щодо модернізації складської логістики, які включають створення гнучкої IT-архітектури, впровадження принципів lean-логістики та використання сучасних технологій штрих-кодування. Проаналізовано систему охорони праці філії, яка функціонує відповідно до концепції "нульового травматизму" на основі міжнародного стандарту ISO 45001 та побудована на основі комплексної антикризової системи з триступеневою класифікацією та системою раннього виявлення загроз через автоматизований моніторинг технологічних параметрів.

Bobyr A. S., Leonova S. V. (supervisor). Warehouse logistics in the activities at the "Lviv Brewery" branch of "Carlsberg Ukraine" PrJSC. – Lviv Polytechnic National University, Lviv, 2025. Extended abstract. The effective functioning of warehouse logistics at food industry enterprises requires a comprehensive approach to managing material flows, which is accompanied by the definition of responsibility boundaries, as well as a mechanism for the interaction of the divisions of this system with each other [3]. This issue is of particular relevance for brewing enterprises, where it is necessary to ensure optimal storage conditions for raw materials and finished products in compliance with strict quality and safety standards [2,5]. Modern challenges of the market environment require brewing enterprises to implement innovative solutions in the field of warehouse logistics, which includes process automation, optimization of the use of warehouse capacities and integration of modern information management systems [1, 4]. Analysis of international experience shows that the use of a comprehensive approach to the modernization of warehouse logistics allows creating a controlled and regulated environment for effective management of the enterprise's integrated logistics service [2]. Study object .The object of the study is warehouse logistics as a component of the overall logistics system of a brewing enterprise. Scope of research. The aim of the study is warehouse logistics management in the activities of the Lviv Brewery branch of Carlsberg Ukraine PJSC. Goal of research: to investigate the features of warehouse logistics in the activities of the Lviv Brewery branch of Carlsberg Ukraine PJSC and develop recommendations for its improvement. The research findings. The paper reveals the essence of warehouse logistics as a key component of the enterprise's logistics system, which ensures effective management of material flows from the moment of receipt of raw materials to the shipment of finished products [3]. A comprehensive analysis of the activities of Carlsberg Ukraine PJSC on the Ukrainian market was conducted, which confirmed the steady growth of the enterprise's income and profitability for 2020–2024. 8 The organization of warehouse logistics of the Lviv Brewery branch was studied, which includes inventory management, warehouse space zoning, integration of IT solutions and implementation of lean production principles. It was found that the warehouse quality management system is clearly structured and based on modern concepts, in particular 5S [2, 5]. Based on a comparative analysis of three leading WMS systems (Qguar WMS Pro, SAP EWM, Manhattan WMS) according to six key criteria, it was determined that SAP Extended Warehouse Management received the highest integral indicator, which makes it the most strategically balanced solution. Practical recommendations for the modernization of warehouse logistics were developed, which include the creation of a flexible IT architecture, the implementation of lean logistics principles and the use of modern bar coding technologies. The branch's occupational health and safety system, which operates in accordance with the concept of "zero injuries" based on the international standard ISO 45001 and is built on the basis of a comprehensive anti-crisis system with a three-stage classification and a system for early detection of threats through automated monitoring of technological parameters, was analyzed.
Warehouse logistics in the activities at the "Lviv Brewery" branch of "Carlsberg Ukraine" PrJSC
Keywords: 6.073.00.00; складська логістика; система управління складом; WMS; автоматизація складських процесів; концепція 5S у складуванні; логістична ефективність; філія "Львівська пивоварня" ПрАТ «Карлсберг Україна»; warehouse logistics; warehouse management system; WMS; automation of warehouse processes; 5S concept in warehousing; logistics efficiency; branch "Lviv Brewery" PrJSC "Carlsberg Ukraine"