3D mesh viewer using HTML5 technology - Sawicki, Bartosz; Chaber, Bartosz (Видавництво Львівської політехніки, 2011)
The effective visualization of 3D meshes based on the build-in features of the web browser supporting HTMLS (Canvas, WebGL) standards are presented. The algorithms for progressive streaming mesh over Internet network are presented. It has been demonstrated that using described software, 3D models could be easily inspected on any modern, mobile device (Internet tablets, smart-phones or netbooks). Artykul prezentuje wydajną metodę wizualizacji siatek trójwymiarowych przy pomocy mechaniztnów wbudowanych w przeglądarki internetowe obsługujące standard HTMLS (Canvas, WebGL). Przedslawicno algorytmy progresywnego przesyłania siatki paprzez sieć internet. Zademonstrowano sposób który pozwala na łatwą, interaklywną pracę z obiektami 3D na wspólczesnych, przenośnych urządzeniach takich jak tablety, smartfony, czy netbooki. Wykorzystanie standardu HTMLS do wizualizacji siatek trójwymiarowych.
Keywords: wizualizacja trójwymiarowa; Canvas; WebGL; 3D visualization; Canvas; WebGL