Експериментальні дослідження тришарових конструкцій - Рутковська, І. З.; Рутковський, З. М.; Вознюк, Л. І.; Марущак, А. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2008)
Подано методику дослідження тришарових залізобетонних балок, яких було виготовлено дві серії. У першій серії середній шар – із керамзитобетону, у другій – із пінобетону. При цьому випробовувалися контрольні куби та призми. Балки опирали на дві опори: рухому і нерухому. Завантаження балок відбувалося двома зосередженими силами, прикладеними по верхній грані у третинах прольоту. Навантаження прикла- дали ступенями. Для запобігання зминанню бетону у місцях прикладання зосередженого навантаження та дії опорних реакцій використовувались розподільні сталеві пластини, які вкладали на шар цементно-піщаного розчину. Під час експериментів здійснювався контроль за моментом тріщиноутворення і за розвитком тріщин. In the paper the procedure of investigation of triplex ferro-concrete beams of two serials is introduced. In the first serial the medial layer was made from the ceramsit concrete, in the second - from the foaming concrete. Thus the control cubes and prisms were tested. The beams rested on two seats: relative frame and fixed. Beams were loaded by two concentrated forces affixed on a least upper bound in thirds of width. Loading was changed with steps. Value of force was checked by a model dynamometer tarred together with a pump station and a thruster. Checking the moment of formation and development of cracks were executed during experiments.