Моделювання системи рекомендацій підтримки ментального здоров’я - Кривошия, Максим; Андруник, Василь (Національний університет «Львівська політехніка», 2025)
В сучасному суспільстві підтримка психічного здоров’я є актуальною компонентою, що має вплив на якість життя осіб усіх вікових категорій, їх соціальну комунікацію, добробут, тощо. Оскільки в Україні (а також в глобальному маcштабі) кількість осіб з проблемами психічного здоров’я невпинно зростає, то надзвичайно актуальним є підтримка держави у вигляді соціальних проектів, так і впровадження сучасних інформаційних технологій для підтримки та супроводу ментального здоров’я. В статті проаналізовано актуальність застосування сучасних технологій, що грунтуються на технологіях віртуальної реальності; наведено аналіз останніх досліджень, які вказують на ефективність цих технологій для подолання соціальних труднощів, депресії та стресових станів. Запропоновано прототип системи підтримки ментального здоров’я, який використовує персоналізовані рекомендації для психолога, терапевта та підтримку віртуального асистента. Проведено моделювання інформаційної системи підтримки ментального здоров’я на основі рекомендацій, наведено діаграми варіантів використання, діяльності та переходів станів, що описують її роботу. Описано застосунки віртуальної реальності, створені засобами ігрового рушія Unreal Engine 5.x. In modern society, mental health support is a relevant component that affects the quality of life of people of all age groups, their social communication, well-being, etc. Since in Ukraine (as well as globally) the number of people with mental health problems is constantly growing, state support in the form of social projects and the introduction of modern information technologies to support and monitor mental health is extremely relevant. The article presents the relevance of the use of modern technologies based on virtual reality; provides an analysis of the latest research that indicates the effectiveness of virtual reality for overcoming social difficulties, depression and stressful conditions. A prototype of a mental health support system is proposed, which uses personalized recommendations for a psychologist and therapist and the support of a virtual assistant. The information system of the mental health support system is modeled based on recommendations, a use case diagram, activity diagrams, and state transitions describing the system are presented. Virtual reality applications created using the Unreal Engine 5.x game engine are described.
Modeling a mental health support recommendation system
Keywords: ментальне здоров’я, інформаційні технології підтримки, віртуальна реальність, VR, депресія, стресовий розлад, Unreal Engine, mental health, information support technologies, virtual reality, VR, depression, stress disorder, Unreal Engine.; 004.89:004.946.4