Шифрування і дешифрування півтонових та кольорових зображень - Ковальчук, А. М.; Лотошинська, Н. Д.; Kovalchuk, A.; Lotoshynska, N. (Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2018)
Зображення як стохастичний сигнал є одними із найбільш використовуваних видів інформації. Відповідно актуальною задачею є захист такого зображення від несанкціоно- ваного доступу та використання. Це спричиняє можливість використання відомих класичних методів шифрування у випадку шифрування зображень. Запропоновано алгоритми шифрування – дешифрування, призначені для використання зображень у градаціях сірого, які грунтуються на використанні ідей базового алгоритму RSA. Шифрування – дешифрування можна проводити як з додатковим зашумленням, так і без нього. Описано також поєднання елементів алгоритму RSA і бінарних операцій для сумісного використання пришифруванні – дешифруванні кольорових зображень.

Images used as a stochastic signal are among the most commonly used types of information. Accordingly, the actual task is to protect such images from unauthorized access and use. This leads to the use of known classic encryption methods in the case of image encryption. Offered algorithms of encryption-decryption are intended for the use of images in grayscale and are based on using the ideas of basic RSA algorithm. Encryption – decryption can be carried out with extra noising and without too. A combination of elements of the RSA algorithm and binary operations is also described for co-use in encryption – decryption of color images.
Encryption and decryption of grayscale and color images
Keywords: шифрування; дешифрування; зображення; контур; криптографічна стійкість; афінне перетворення; бінарна операція; encryption; decryption; image; edge; cryptographic stability; affine transformation; binary operation; 01.05.02; 05.13.06; 05.13.21