Дослідження суміжних маршрутів по вулиці Стрийська у м. Львові - Аркаєв, Євгеній Олегович; Arkaiev, Yevhenii Olehovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У роботі представлено аналітичний огляд сучасних наукових підходів до вивчення суміжних маршрутів громадського транспорту на прикладі вулиці Стрийської у місті Львові. Питання суміжності маршрутів в межах міського транспортного простору дедалі частіше розглядаються в контексті транспортної оптимізації, зниження дублювання маршрутів та підвищення ефективності функціонування мережі [1]. Дослідження, проведені у європейських містах, акцентують увагу на важливості коректного зонування транспортних коридорів і врахування функціонального поділу вулиць відповідно до типів руху, попиту та пропускної спроможності [2]. Зокрема, вулиця, подібна до Стрийської за своїми характеристиками — інтенсивністю руху, наявністю декількох маршрутів громадського транспорту та стратегічним значенням для міської мобільності — вимагає комплексного підходу до аналізу маршрутної взаємодії. Науковці вказують на необхідність просторово-часового узгодження маршрутів, щоб уникнути конкуренції між ними та забезпечити рівномірне транспортне покриття [3]. Також особливу увагу приділено аналізу пасажиропотоків і середньої дальності поїздки як одному з ключових факторів для оцінки доцільності функціонування окремих маршрутів на спільних ділянках [4]. Застосування сучасних методів геоінформаційного моделювання, а також аналізу даних з електронних квитків дозволяє дослідити просторову структуру переміщень пасажирів і запропонувати варіанти зменшення надмірного дублювання транспортних послуг [5]. У світлі досвіду європейських міст, що трансформують свої маршрутні мережі згідно з принципами сталості, аналіз суміжних маршрутів у Львові є не лише актуальним, а й стратегічно важливим кроком у напрямку підвищення комфортності та ефективності громадських перевезень. Список використаної літератури: 1. Cats, O., & Gkiotsalitis, K. (2020). Planning Public Transport Operations: A Literature Review. European Journal of Transport and Infrastructure Research, 20(4), 1–21. [https://doi.org/10.18757/ejtir.2020.20.4.5131] 2. Ceder, A. (2021). Public Transit Planning and Operation: Modeling, Practice and Behavior (3rd ed.). CRC Press. 3. Zhang, Y., & Chen, X. (2022). Optimizing Transit Route Overlaps to Improve Network Efficiency. Transportation Research Part C: Emerging Technologies, 135, 103518. 4. Liu, R., Guo, X., & Wang, H. (2023). Travel Distance and Transfer Penalty: Rethinking Bus Route Design. Journal of Transport Geography, 108, 103537. 5. Gonzalez-Gonzalez, E., & Nogues, S. (2024). Smart Urban Mobility: Data-Driven Route Rationalization in Medium-sized Cities. Sustainable Cities and Society, 96, 104789. Об’єкт дослідження – маршрутна мережа громадського транспорту у місті Львові. Предмет дослідження – суміжні маршрути, що проходять вулицею Стрийська, та їхня взаємодія у транспортній системі міста.. Мета дослідження – проаналізувати суміжні маршрути громадського транспорту, що проходять по вулиці Стрийська у м. Львові, в контексті їх ефективності, дублювання та впливу на організацію перевезень. У ході написання роботи було досліджено маршрути міста Львів з урахуванням вулично-дорожньої мережі міста, пересування громадським.

This paper presents an analytical review of contemporary scientific approaches to the study of adjacent public transport routes using Stryiska Street in Lviv as a case study. The issue of route adjacency within urban transport networks is increasingly discussed in the context of network optimization, reduction of route duplication, and improvement of overall operational efficiency [1]. Studies conducted in various European cities emphasize the importance of proper transport corridor zoning and the functional differentiation of streets based on travel demand, traffic capacity, and modal integration [2]. A street such as Stryiska, characterized by high traffic volumes, multiple public transport routes, and strategic importance within the city’s mobility framework, requires a comprehensive analysis of route interaction. Researchers highlight the need for spatial and temporal coordination of adjacent routes to prevent internal competition and ensure evenly distributed transport services [3]. Special attention is given to passenger flow patterns and average trip length, both of which are key indicators for evaluating the operational efficiency and necessity of overlapping route segments [4]. Modern tools such as GIS-based modeling and smart ticketing data analysis enable a deeper understanding of urban mobility patterns, helping to identify and eliminate excessive duplication in transport service provision [5]. Drawing from European practices in sustainable transit network redesign, the study of adjacent routes in Lviv emerges as both a timely and strategically significant step toward improving the comfort and efficiency of public transportation services.List of used literature: 1. Cats, O., & Gkiotsalitis, K. (2020). Planning Public Transport Operations: A Literature Review. European Journal of Transport and Infrastructure Research, 20(4), 1–21. [https://doi.org/10.18757/ejtir.2020.20.4.5131] 2. Ceder, A. (2021). Public Transit Planning and Operation: Modeling, Practice and Behavior (3rd ed.). CRC Press. 3. Zhang, Y., & Chen, X. (2022). Optimizing Transit Route Overlaps to Improve Network Efficiency. Transportation Research Part C: Emerging Technologies, 135, 103518. 4. Liu, R., Guo, X., & Wang, H. (2023). Travel Distance and Transfer Penalty: Rethinking Bus Route Design. Journal of Transport Geography, 108, 103537. 5. Gonzalez-Gonzalez, E., & Nogues, S. (2024). Smart Urban Mobility: Data-Driven Route Rationalization in Medium-sized Cities. Sustainable Cities and Society, 96, 104789. Research object: the public transport route network in the city of Lviv. Research subject: the public transport route network in the city of Lviv.. The purpose of the study is to analyze adjacent public transport routes running along Stryyska Street in Lviv, in the context of their efficiency, duplication, and impact on the organization of transportation. In the course of writing the work, the routes of the city of Lviv were studied taking into account the street and road network of the city, public transport. Key words: рublic transport, adjacent routes, route network, route duplication
Study of adjacent routes on Stryiska Street in Lviv
Keywords: 3.275.03.04; громадський транспорт; суміжні маршрути; маршрутна мережа; транспортне дублювання