Водопостачання та водовідведення житлового комплексу на вул. Героїв Крут у с. Сокільники Львівського р-ну Львівської обл. (750 мешканців) - Кінаш, Святослав Віталійович; Kinash, Sviatoslav Vitaliiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
На основі поставленого завдання виконано комплексний аналіз території забудови, який включає кліматичні, гідрографічні, геологічні та гідрогеологічні умови. Оцінено природні фактори, що впливають на проектування інженерних мереж, зокрема особливості місцевості, рівень опадів, наявність поверхневих і підземних вод, а також типи ґрунтів. Проектом передбачено централізоване водопостачання житлового комплексу. Систему зовнішнього водопроводу запроектовано з поліетиленових труб з урахуванням розрахункових витрат та економічної швидкості руху води. Для пожежогасіння заплановано встановлення наземних гідрантів. Облік витрати води здійснюється через водомірні вузли з імпульсним виходом. Для визначення витрат води та забезпечення надійної роботи системи водопостачання виконано розрахунок водоспоживання відповідно до ДБН В.2.5- 64:2012 «Внутрішній водопровід та каналізація». Згідно розрахунку максимальні за добу розрахункові витрати загальної води для мешканців будинку становлять 231,53 м3 /добу, для працівників комерції 4,59 м3 /добу. Проведено підбір насосного обладнання, резервуарів, колодязів та нафтовловлювача на основі розрахункових витрат дощових вод. Передбачено влаштування пневмобаків для стабілізації роботи насосів. Система каналізації включає внутрішні та зовнішні мережі з двошарових гофрованих труб. Побутові стоки направляються до локальних очисних споруд, що розташовані поблизу житлового комплексу. Для дощової каналізації передбачено колектори, колодязі та водостічні системи з підігрівом. У проекті проведено розрахунок витрати дощових вод та розрахунок нафтовловлювача. У дипломній роботі розглянуто призначення, будову та принципи роботи локальних систем очищення стічних вод. Описано етапи очистки: первинну (механічну), біологічну та хімічну обробку стоків. Акцент зроблено на екологічній безпеці, ефективності роботи споруд, енергозбереженні, автоматизації процесів і правильному поводженні з утвореним мулом. Розділ також висвітлює перспективи розвитку очисних споруд, включаючи інновації, використання мембранних технологій та відновлюваної енергії. У проекті приділено увагу питанням охорони навколишнього середовища, безпеки та економічної доцільності рішень. Розроблено систему з урахуванням енергоефективності, резервування та можливості масштабування. Мета – запроектувати сучасну, надійну та екологічно безпечну систему водопостачання і каналізації. Результати: Проект системи водопостачання та водовідведення житлового комплексу. Проведено розрахунок водоспоживання та водовідведення. Розроблено схеми зовнішніх і внутрішніх мереж. Розглянуто призначення, будову та принципи роботи локальних систем очищення стічних вод. Зроблено розрахунок системи дощової каналізації та розрахунок нафтовловлювач. Розроблено кошторисну вартість для зовнішнього водопостачання житлового комплексу.локальні очисні споруди, нафтовловлювач.

Based on the task, a comprehensive analysis of the development area was performed, which includes climatic, hydrographic, geological and hydrogeological conditions. Natural factors influencing the design of engineering networks were assessed, in particular, terrain features, precipitation levels, the presence of surface and groundwater, as well as soil types. The project provides for centralized water supply of the residential complex. The external water supply system is designed from polyethylene pipes taking into account the estimated costs and economic speed of water movement. For fire extinguishing, it is planned to install ground hydrants. Water consumption is measured through water metering units with a pulse output. To determine water consumption and ensure reliable operation of the water supply system, a calculation of water consumption was performed in accordance with DBN V.2.5-64:2012 “Internal water supply and sewage”. According to the calculation, the maximum daily estimated total water consumption for residents of the building is 231.53 m 3 /day, for commercial employees 4.59 m 3 /day. The selection of pumping equipment, tanks, wells and an oil trap was carried out based on the estimated rainwater consumption. It is planned to install pneumatic tanks to stabilize the operation of the pumps. The sewage system includes internal and external networks of double-layer corrugated pipes. Domestic wastewater is directed to local treatment facilities located near the residential complex. For rainwater drainage, collectors, wells and heated drainage systems are provided. The project includes a calculation of rainwater flow and an oil trap. The thesis examines the purpose, structure and principles of operation of local wastewater treatment systems. The stages of treatment are described: primary (mechanical), biological and chemical treatment of wastewater. The emphasis is on environmental safety, efficiency of facilities, energy saving, process automation and proper handling of the sludge formed. The section also highlights the prospects for the development of treatment facilities, including innovations, the use of membrane technologies and renewable energy. The project focuses on environmental protection, safety, and economic feasibility of solutions. The system was designed with energy efficiency, redundancy, and scalability in mind. The purpose of the research is to design a modern, reliable and environmentally safe water supply and sewage system. Research results : Project of the water supply and drainage system of a residential complex. Water consumption and drainage have been calculated. Schemes of external and internal networks have been developed. The purpose, structure, and principles of operation of local wastewater treatment systems are considered. A calculation of the storm sewer system and an oil trap have been made. An estimated cost has been developed for the external water supply of the residential complex.
Water supply and sewerage systems for the residential complex (750 inhabitants) on Heroiv Krut Street in Sokilnyky, Lvivskyi Distr., Lviv Region
Keywords: 6.192.00.00; водоспоживання; водопостачання; водовідведення; water consumption; water supply; wastewater disposal; local treatment plants; oil trap